Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řešení finančních potíží

(prodej aktiv, prodej kapitálu, fůze, výpůjčka, použití odpisů, vládní pomoc)
- neschopnost firmy platit úroky představuje selhání (default) firmy. Existuje řada řešení umožňujících firmě, aby získala čas potřebný k zotavení. Možné pořadí událostí je následující:
- (Kapitálový a derivátový trh, s.142)
- prodej aktiv: aktiva firmy ve finančních potížích potížích mají obvykle nízkou tržní hodnotu, neboť zisk z nich je nejistý
- prodej kapitálu: navýšit kapitál firmy. Protože však fin.potíže obvykle mají za následek relativně nízkou cenu akcií, prodej akcií cizím investorům za snížené ceny je pro stávající akcionáře nákladný.
- Fůze: s jinou firmou, která použije své zdroje ke krytí nedostatečných příjmů.
- Výpůjčka: dalších finančních prostředků s tím ,že jde: o nové úvěry nebo o nové vyjednávání o starých úvěrech (jejich restrukturalizaci)
- Použití odpisů: je vyplacení úrokových plateb z fondu oprávek.
- Vládní pomoc: je závislá na momentálním politickém klimatu a ekonomické důležitosti firmy.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.143)
Rizika selhání a výnos dluhopisů
- v případě selhání nebo bankrotu firmy mohou vlastníci dluhopisů očekávat ztráty. Očekávání možných ztrát by se mělo odrazit v momentálních výnosech dluhopisů.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.144)
Úvěrové hodnocení ratingovými společnostmi
- stanovení úvěrového rizika dluhových nástrojů společností je složitý proces. Pravděpodobnost selhání je pro každého investora do podnikových dluhopisů velice důležitá. Protože však existuje mnoho různých emisí dluhopisů, je sběr informací pro potřeby hodnocení pravděpodobnosti selhání obtížný. Profesionální investoři a investiční poradci se snaží najít cesty, jak tento problém zjednodušit.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.147)

Žádné komentáře:

Okomentovat