Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cíle a obsah fundamentální analýzy

- fundamentální analýza sleduje, do jaké míry cena akcie odpovídá její skutečné hodnotě. Snaží se odpovědět na otázku, které akcie jsou nadhodnocené a které podhodnocené, tj. které akcie koupit nebo prodat. Využívá exaktní početní metody posuzování finančních ukazatelů podniků.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.180)
Model, založený na diskontování dividendových výnosů
- předpokládejme, že akcii držíme do určité doby prodeje akcie v budoucnosti. Současná hodnota akcie závislá na výplatě budoucích dividend a na ceně akcie v době jejího prodeje.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.181)
Model, založený na dividendové politice a zisku akcií
- model vychází z předpokladu, že společnost se každoročně snaží vyplácet dividendy ve stejném poměru k zisku. Jestliže zisk po zdanění na akcii prvním roce E1 a procentní část zadrženého zisku pro reinvestování označíme b, potom dividenda vyplacená v prvním roce rovná se (1 – b) E1.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.183)
Chování cen akcií
- zisk společnosti je nejdůležitějším parametrem pro oceňování akcií. V praxi je známé, že ceny akcií jsou zvláště rozkolísané (volatelní) v období před oznámením o zisku podniku. Při komentování cen akcií se analytici odvolávají na nesplněné předpovědi o zisku nebo na odhady zisku společnosti, které mají být brzy zveřejněny
- (Kapitálový a derivátový trh, s.186)

Žádné komentáře:

Okomentovat