Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

8. Hodnocení úvěrového rizika podnikových dluhopisů

Důvod používání ochranných smluvních klauzulí
- ve vyspělých zemí je běžné, že každý podnikový dluhopis má vlastní smlouvu, tedy formalizovaný kontrakt mezi emitující firmou, vlastníky dluhopisů a důvěrníkem. Smlouva stanoví závazek firmy vůči vlastníkům dluhopisů včetně kuponových plateb, splatnosti, svolatelnosti, ceny svolatelnosti a požadavků na tvorbu fondů pro výplatu jistiny.
- Dluhopisová smlouva obsahuje ochranné klauzule, které firmě brání provádět některé operace. Dluhopisové klauzule představují pro emitenta dluhopisu určitá omezení. Je známo, že si akcionáři a vlastníci rizikových dluhopisů činí rozdílné nároky na výnos firmy.
- Dluhopisové klauzule mají usměrnit konflikt mezi zájmy akcionářů a zájmy věřitelů. Jde o právní dohody, které omezují budoucí možnosti rozhodování firmy.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.138-40)
Poslání speciálních soudů pro bankroty
- bankrot je právní postup, který obvykle organizují speciální soudy. Během bankrotu chrání soud aktiva firmy a jmenuje někoho, aby usměrňoval operace firmy tak, aby stávající management nemohl záměrně firmu špatně řídit a aby nezmizela aktiva firmy.
- Speciální soudy pro bankroty vydávají v právním systému důležitou funkci. Představují systém společného vypořádání pohledávek věřitelů, přičemž věřitelé vystupují ve shodě ve snaze dosáhnout maximálního společného užitku.
- Existují dvě možnosti řešení bankrotu:
- soud může firmu zlikvidovat, přičemž jsou jednotlivá aktiva firmy prodána
- (častější) soud firmu reorganizuje. Při reorg. Se věřitelé firmy vzdají svých dřívějších pohledávek výměnou za pohledávky nové. Reorg.firma pokračuje v činnosti původní firmy. Firmy se reorg.proto, že pokračování v činnosti může mít vyšší hodnotu než likvidace jednotlivých aktiv
- (Kapitálový a derivátový trh, s.141-2)

Žádné komentáře:

Okomentovat