Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

14. Podstata kolektivního investování, investiční společnosti

Smysl a zásady kolektivního investování
- podstatou podnikání ve formě kolektivního investování je shromažďování peněžních prostředků od předem neurčitého a neomezeného okruhu právnických a fyzických osob (tedy od veřejnosti) za účelem jejich použití k podnikání na základě principu rozptýlení rizika způsoby, které dovoluje zákon.
- (Kolektivní investování, s. 67)
Výhody a nevýhody kolektivního investování
- výhody kolektivního investování spočívají v tom, že investor nemusí mít žádné znalosti v jednotlivých oborech podnikání, neboť své peněžní prostředky vloží do zvláštního druhu obchodní společnosti, která má větší kapitál a která investuje do akcií různých oborů, ovšem vždy v mezích zákona.
- Nevýhody kolektivního investován í spočívají v tom, že je nutné platit fondu správní poplatek, tedy poplatek za správu kapitálu. Investor rovněž ztrácí možnost ovlivňovat výrazněji zaměření investic – jde i tzv. ztrátu investiční volnosti.
- (Kolektivní investování, s. 68)
Principy ochrany investorů
- princip ochrany investorů hraje v kolektivním investování nemalou roli. Důvodem speciální právní úpravy kolektivního investování je nutnost zajistit ochranu majetku drobných investorů.
- Naše právní úprava zakotvuje tyto základní principy ochrany investorů:
- KI mohou provádět jen kapitálové obchodní společnosti s dostatečně velkým základním jměním a zvláštním povolením.
- společnosti provozující KI nesmějí v zájmu ochrany investorů vykonávat jinou podnikatelskou činnost.
-osoby, které jsou v orgánech těchto společností, musejí být bezúhonné, mít dostatečné odborné znalosti a nesmějí vykonávat stanovené státní funkce nebo jiné funkce
- (Kolektivní investování, s. 68-9)
Investiční společnost :
- předmět a způsob podnikání
- investiční společnost je obchodní společnost, jejímž výhradním předmětem podnikání je kolektivní investování, a to způsobem, který určuje zákon, případně správa majetku investičního či penzijního fondu.
- (Kolektivní investování, s. 70)
- právní postavení investičních společností
- pro investiční společnosti v ČR platí zásada, že jejich právní postavení jako akciových společností řídí ustanoveními obchodního zákoníku, a to jak obecnými ustanoveními o obchodních společnostech, tak ustanoveními o a.s., pokud zákon o investičních společnostech a investičních fondech neobsahuje speciální úpravu.
- (Kolektivní investování, s. 70)

Žádné komentáře:

Okomentovat