Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10. Mechanizmus zvýšení a snížení základního jmění

Získávání finančních prostředků na kapitálových trzích versus od bank
- nejběžnější situací je, když si existující podnik, s jehož akciemi se již obchoduje na burze, přeje získat dodatečné prostředky na nové investiční projekty nebo na nahrazení dosavadního způsobu financování prostřednictví dluhu
- (Kapitálový a derivátový trh, s.166)
Základní podmínka obchodního zákona ČR pro emisi nových akcií
- emisní kurz akcie nesmí být nižší než její jmenovitá hodnota
- (Kapitálový a derivátový trh, s.166)
Způsoby nové emise:
- Většina emisí nových akcií se provádí prostřednictvím:
- (Kapitálový a derivátový trh, s.168)
- nabídka prodeje
- nabídku na prodej za pevně stanovenou cenu organizuje zprostředkovatel, kterým je obchodní banka nebo obchodník s CP. Stanovení nabídkové ceny nové emise je značně obtížnější než stanovení ceny nové emise s přednostním právem akcionářů, neboť poptávka vychází ze širokých řad investorů a nikoli od těch, kteří mají ke společnosti určité sympatie. Problémy s tímto druhem emise se zesilují během období vysoké volatility cen akcií. Zprostředkující instituce nebývá ochotna vlastnit akcie, o které není zájem.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.168)
- tendrový prodej
- tendrový prodej akcií je podstatně méně populární. Investoři musejí určit cenu a množství akcií, které požadují. Zprostředkující instituce potom seřadí objednávky podle ceny a dostupné akcie přiřadí těmto nabídkám za nejvyšší cenu s tím, že musejí být vyšší nebo rovny nejnižší přijatelné ceně, označované jako realizační cena.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.169)
- umístění
- další metodou přesunu prostředků pro upisující společnost je v některých zemích, které může být:
- soukromé:
- veřejné: při něm prodá upisující společnost akcie institucionálním nebo individuálním investorům a obchodníkům s CP, aby přístup k akciím získala široká veřejnost.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.169-70)
- kapitalizace
- při zvýšení základního jmění z vlastních zdrojů neboli kapitalizaci se vytváří více akcií, a niž společnosti plynou prostředky. Při tomto postupu se vytvářejí akcie transformací zadrženého zisku z minulých let.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.170)

Žádné komentáře:

Okomentovat