Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

17. Charakteristika investičního bankovnictví

Modifikované definice investičního bankovnictví
- investiční bankovnictví zahrnuje transakce, které jsou prováděny s CP, finančními deriváty a ostatními nástroji privátních finančních trhů.
- (Kolektivní investování, s.94)
Obsah a postavení investičního bankovnictví ve finančním systému
- obsahem IB jsou především zprostředkovatelské obchody na účet klientů. V komerčním (obchodním) bankovnictví naopak převládají obchody na vlastní účet a riziko, přičemž hlavním zdrojem zisku je úroková marže mezi aktivními a pasivními úrokovými obchody.
- (Kolektivní investování, s.94)
Charakteristika modelů začlenění investičního bankovnictví
- ve vyspělých zemích můžeme nalézt několik modelů začlenění IB, které jsou výsledkem velkého počtu faktorů.
- Podle stupně začlenění IB do celkové činnosti banky rozlišuje model:
- univerzální bankovnictví
- oddělení investičního a komerčního bankovnictví
- smíšený
- (Kolektivní investování, s.94)
Model univerzálního bankovnictví:
- je takový bankovní systém, v němž univerzální banky provádějí „pod jednou střechou“ komerční i investiční obchody. Přijímají vklady, poskytují úvěry, obchodují s CP na vlastní i cizí účet, angažují se v emisních obchodech, nabízejí svým klientům majetkovou správu, zajišťují platební styk a realizují mnoho dalších obchodů finančně-pojišťovací povahy.
- (Kolektivní investování, s.94)
- výhody a nevýhody
- model univerzálního bankovnictví je výhodný především pro klienty bank. V univerzální bance má klient možnost získat celou paletu služeb – od vedení účtu, zprostředkování platebního styku až po operace s CP.
- Nevýhodou univerzální banky je to, že jsou vystaveny možnému konfliktu zájmů mezi komerčními a investičními obchody. Velkou nevýhodou je zjišťování výsledků hospodaření podle jednotlivých produktů. Evropské univerzální banky proto začínají vyčleňovat investiční obchody do dceřiných společností.(Kolektivní investování, s.95

Žádné komentáře:

Okomentovat