Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1. Charakteristika trhů cenných papírů

Vymezení kategorie trhů CP
- CP je listina, která představuje pohledávku vlastníka vůči tomu, kdo je v cenném papíru vázán
- CP peněžního trhu jsou různé druh nástrojů (pokladniční poukázky, komerční papíry, směnky, depozitní certifikáty, bankovní akcepty aj.), které ztělesňují krátkodobé pohledávky
- CP kapitálového trhu jsou CP v užším slova smyslu a označujeme je jako efekty. Ztělesňují pohledávky nebo podíly, nebo zaručují bezpodmínečný nárok na trvalý důchod (státní a soukromé obligace, akcie, HZL, podílové listy)
- Podle věcného hlediska se kapitálový trh rozděluje na primární a sekundární
- (Kolektivní investování, s 6-8)
Užití dluhových CP (dluhopisy, směnky)
- dluhopis (obligace) je charakterizován zákonem jako CP, s nímž je spojeno právo majitele požadovat splacení dlužné částky v nominálních hodnotách a vyplácení výnosů z něj k určitému datu a povinnost osoby oprávněné vydávat dluhopisy tyto závazky plnit. Účel dluhopisu spočívá v tom, že dočasně zvyšuje majetek emitenta.
- (Kolektivní investování, s.25)
- směnka je převoditelný, dluhový dokument, z něhož vyplývá bezpodmínečný dlužnický závazek sepsaný v přesně stanovené formě a který poskytuje majiteli směnky nesporné právo požadovat ve stanovenou dobu zaplacení peněžní částky na směnce uvedené. V dnešní době slouží směnka především jako úvěrový nástroj.
- (Bankovnictví v ČR, s.183)
Význam a užití dlouhodobých CP (kmenové akcie, podílové listy)
- s kmenovými akciemi jsou bez omezení spojena všechna práva uvedená v zákoně. Obvykle jsou vydávány na majitele a jsou volně převoditelné. Akciová společnost v tomto případě své akcionáře nezná podle jména.
- Podílový list je zvláštním druhem CP. S PL spojuje zákon právo jeho majitele (podílníka) na odpovídající podíl majetku v podílovém fondu a právo podílet se na výnosu z tohoto majetku podle statutu podílového fondu.
- (Kolektivní investování, s.22-24)

Žádné komentáře:

Okomentovat