Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

4. Užití modifikovaných druhů dluhopisů

Důvody použití bezkuponových dluhopisů
- bezkuponový dluhopis (dluhopis s nulovým kuponem) je diskontovaný dluhopis, přičemž splatnost může být vyšší než jeden rok. Neplatí se zde žádné úroky, ale prodává se s hlubokým diskontem nominální hodnoty a s očekáváním kapitálového výnosu v době splatnosti dluhopisu
- takový dluhopis může být výhodný pro emitenta, který financuje investici, jež po určitou dobu nebude vynášet. Pro investora může být dluhopis výhodný z daňových důvodů. S investováním ročních kuponů nemá investor žádné starosti.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.76)
Vlastnosti dluhopisů s proměnlivým kuponem (FRN)
- u dluhopisů s proměnlivým (plovoucím) kuponem se úroková míra pravidelně přizpůsobuje aktuální krátkodobé úrokové míře.
- Cena těchto dluhopisů má oproti klasickým dluhopisům nižší volatilitu a je tudíž spojena s nižším úrokovým rizikem.
- Jejich výhodou pro emitující firmu je možnost vyhnout se transakčním nákladům opakovaných rolujících krátkodobých úvěrů.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.77)
Příčiny emise svolatelných dluhopisů
- svolatelnost dluhopisů dává emitentovi dluhopisů právo splatit (odkoupit) od jejich vlastníků za cenu svolatelnosti. Tato cena bývá vyšší, než je nominální hodnota dluhopisu a je z hlediska opční terminologie rovna realizační ceně opce.
- Svolatelnost se běžně využívá u podnikových dluhopisů a u dluhopisů místních orgánů. Cena svolatelnosti je cena zaplacená vlastníkům dluhopisů při jejich svolání.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.78)
Podstata konvertibilních dluhopisů
- konvertibilní dluhopisy jsou dluhopisy s pevným kuponem, jejichž vlastník má právo konvertovat je na kmenové akcie emitenta.
- V českém obchodním zákoníku se konvertibilní dluhopisy nazývají vyměnitelné dluhopisy.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.80)
Výhody a nevýhody indexovaných dluhopisů
- indexované dluhopisy jsou dluhopisy, které jejich vlastníci mohou použít k tomu, aby se zajistili proti inflaci. Kuponové platby a jmenovitá hodnota se korigují tak, aby odrážely skutečnou míru inflace.
- Mohou být pro investory zajímavé z důvodu: Důchodcům a jiným osobám s pevnými příjmy poskytují nízkoúrokovou investici s ochranou před inflací. Emitent indexovaných dluhopisů je zajištěn vůči riziku inflace.
- Důvodem problémů je jejich zdaňování. Kuponové platby např. v USA nepodléhají zdanění a splátka jistiny zdanění nepodléhá.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.83-5)
Příčiny emise tzv. Bradyho dluhopisů
- trh s B.sluhopisy je důsledkem krize rozvojových zemí ve splácení dluhů v osmdesátých letech. Pojmenováno po tehdejším min.financí USA. Jejich emitenty jsou vlády zemí s velkým vnějším zadlužením. Jednotlivé země se z dlužníků mění na emitenty B.dluhopisů a příslušní věřitelé se stávají jejich věřiteli.
- Bradyho dluhopisy jsou dluhové CP s pevnou, proměnlivou či kombinovanou úrokovou mírou nebo s nulovým kuponem vydávané za cenu pod nominální hodnotou.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.86-89)

Žádné komentáře:

Okomentovat