Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

25. Architektura informačních systémů a technologií

Řešení architektury jako významná činnost strategického řízení IS
- Návrh architektury IS/IT je jednou z nejvýznamnějších činností strategického řízení informačního systému. Kvalitní architektura IS/IT je jedním z léků proti různým neduhům.
- (Informační systémy a jejich řízení, s.149)
Podstata a účel architektury IS/IT
- růst pozornosti věnované architekturám IS/IT je úzce spojen s integračními tendencemi při vývoji IS/IT, s rostoucí komplexností systémů a s nutností hledat jednoduchá schémata pro vyjádření složité reality.
- (Informační systémy a jejich řízení, s.151)
Základní stavební bloky architektury IS/IT
- globální architektura má grafické a slovní vyjádření. Základem grafického schématu jsou jednotlivé stavební bloky informačního systému.
- Každý stavební blok představuje jednu aplikaci informačního systému a reprezentuje současně funkce aplikace, datovou základnu aplikace, aplikační SW, který realizuje funkce aplikace, základní SW a HW, které jsou technologickým prostředím aplikace.
- (Informační systémy a jejich řízení, s.153)
Vazby mezi stavebními bloky IS/IT
- kromě návrhu jednotlivých stavebních bloků IS/IT zahrnuje globální architektura i hrubý návrh vazeb mezi stavebními bloky. V návrhu jsou uváděny ty vazby, které musejí být respektovány, ať je daný stavební blok řešen jakýmkoli SW.
- Obecně lze říci, že velmi četné a významné vazby na ostatní bloky mají zejména bloky hlavní kniha a controlling.
- (Informační systémy a jejich řízení, s.158)
Procesní architektura
- procesní architektura je návrhem budoucího stavu procesů v podniku. Navrhuje, jaké budou sítě neautomatizovaných činností a funkcí IS, které jsou plánovanými reakcemi na určité datové, časové nebo mimořádné události. Cílem návrhu je co nejrychlejší reakce podniku na externí události při nízké spotřebě podnikových zdrojů. Podobně jako funkční architektura mívá i procesní architektura několik úrovní podrobností.
- (Informační systémy a jejich řízení, s.165)
Datová architektura
- datová architektura je návrhem datové základny IS. Vychází z analýzy potřebných datových objektů a jejich vazeb. Na základě této analýzy se provádí logický návrh datové základny, tedy navrhují se datové entity, jejich vazby a atributy.
- (Informační systémy a jejich řízení, s.167)
Technologická architektura
- technologická architektura rozhoduje o technologickém řešení aplikace, resp. jednotlivých funkcí aplikace. Toto řešení propojuje SW, HW a datovou dimenzi a definuje způsob zpracování jednotlivých aplikací IS, vnitřní stavbu aplikací a uživatelské rozhraní aplikací. Technologická architektura jednotlivých aplikací a jejich funkcí může být odlišná.
- (Informační systémy a jejich řízení, s.175)

Žádné komentáře:

Okomentovat