Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

16. Aktivity a postavení investičních fondů na kapitálovém trhu

Charakteristika investičního fondu
- investiční fond je PO, která podle zákona o investičních společnostech a investičních fondech, nesmí vykonávat jinou podnikatelskou činnost než kolektivní investování.
- (Kolektivní investování, s.81)
Podmínky založení
- investiční fond může být založen IS, investiční společnost však nemůže být založena investičním fondem.
- Investiční fond nelze založit jako a.s. na základě výzvy k upisování akcií, neboť vydávání akcií je činností v rámci KI, k níž musí být uděleno státní povolení a společnost musí být zapsána v OR.
- (Kolektivní investování, s.82)
Stanovy a statut investičního fondu
- stanovy IS musejí obsahovat:
- obchodní jméno, sídlo a předmět podnikání; výše základního jmění; počet a jmenovitou hodnotu akcií; způsob svolávání valné hromady; počet členů představenstva; výše počátečního rezervního fondu; způsob rozdělení zisku; důsledky porušení povinnosti splatit včas upsané akcie; aj.
- (Kolektivní investování, s.83)
Orgány investičního fondu
- k orgánům IF patří volná hromada, představenstvo a dozorčí rada. Investoři, kteří se stávají akcionáři společnosti, se účastní valné hromady a hlasují na ní.
- (Kolektivní investování, s.85)
Podnikání a hospodaření investičního fondu
- podnikatelská činnost investičního fondu se musí týkat výhradně kolektivního investování nebo činností s kolektivním investováním bezprostředně souvisejících.
- Kolektivní investování není podle stávající zákonné úpravy shromažďováním peněžních prostředků pro účast na rizikových formách podnikání či pro ovládnutí určitého podnikatelského subjektu.
- (Kolektivní investování, s.85)
Akcie investičního fondu
- investiční fond smí vydávat jen akcie o stejné nominální hodnotě a nesmí vydávat akcie prioritní ani zaměstnanecké. Jeden druh akcií zajišťuje stejná práva pro všechny akcionáře. Rozdíl mezi investorem a zakladatelem je pouze v tom, že zakladatel upsal akcie společnosti bez veřejné výzvy k upisování akcií, zatímco investor upsal akcie na základě veřejné výzvy k upisování akcií.
- (Kolektivní investování, s.87-8)
Zrušení a zánik investičního fondu
- investiční fond může být zrušen všemi způsoby, které uvádí obchodní zákoník pro zrušení akciové společnosti. Investiční fond zaniká dnem výmazu z obchodního rejstříku. Investiční fond může zaniknout buď likvidací nebo bez likvidace obchodního jmění.
- Zrušení bez likvidaci obchodního jmění
- Zrušení likvidací obchodního jmění
- Investiční fond může zrušit i soud, pokud příslušný státní orgán odebere investičnímu fondu povolení k jeho vzniku. V tom případě je sou povinen jmenovat osobu likvidátora, ovšem na návrh příslušného státního orgánu.
- (Kolektivní investování, s.88)

Žádné komentáře:

Okomentovat