Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

7. Financování investic pomocí podnikových dluhopisů (obligací)

Podmínky povolení emise
- podle zákona o bankách lze za vydání dluhopisů považovat přijímání vkladů proti vydání CP, jimiž se rozumějí svěřené peněžní prostředky představující závazek výplaty vůči vkladateli.
- (Kolektivní investování, s. 25)
- při emisi veřejně obchodovatelného VP je důležitým dokumentem žádost o povolení emise adresovaná MF ČR. K žádosti musejí být připojeny podmínky emise.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.27)
Faktory ovlivňující rozhodování podniku o emisi
- neschopnost firmy platit úroky představuje selhání (default) firmy. Jestliže operační příjem firmy je nižší než úrokové platby, je firma očividně v nebezpečí selhání a ve finančních potížích. Ty však nevyhnutelně nemusejí vést k selhání firmy a k následnému konkurzu (bankrotu) Existuje řada řešení umožňujících firmě, aby získala čas potřebný k zotavení.
- (Kapitálový a derivátový trh, s.142)
Druhy podnikových dluhopisů s pevnou (fixní)úrokovou sazbou
- jde o nejběžnější typ obligace. Je výhodná pro investora především za normálních neinflačních podmínek. Pro emitenta je naopak výhodná a pro investora nevýhodná v inflačních podmínkách. Reálná hodnota splátky včetně úroků totiž s časem při inflaci klesá a může být i nižší, než byla reálná hodnota, za kterou investor pořídil.
- (Kolektivní investování, s. 28)
Druhy podnikových dluhopisů s pohyblivou (pružnou) úrokovou sazbou
- obligace s pohyblivou sazbou jsou dalším rozšířeným typem, kterým se emitenti snaží řešit některé nedostatky obligací s pevnou úrokovou sazbou. Typickým rysem je to, že v původních podmínkách obligace není stanovena přesná úroková sazba, ale jen způsob a podmínky, které budou určovat změnu úroku z období na období.
- (Kolektivní investování, s. 29)
Druhy podnikových dluhopisů hybridní
- hybridní obligace spojují konstrukci pevných a pohyblivých úrokových sazeb v jedné obligaci. Kombinují tedy fixní úrokovou sazbu s pohyblivou, doplňují fixní úrokovou sazbu dodatečnými prémiemi nebo podílem na zisku, doplňují pružnou úrokovou sazbu dodatečnými prémiemi nebo podílem na zisku.
- (Kolektivní investování, s. 29)
Druhy podnikových dluhopisů naturální
- držení naturální obligace opravňuje majitele k přednostnímu nákupu určitého druhu zboží či služeb (jde o nedostatkové zboží, služby).
- (Kolektivní investování, s. 29)
Výhody a nevýhody podnikových dluhopisů
- podnikové dluhopisy představují smluv ní dohodu mezi firmou, vlastníky dluhopisů a důvěrníkem. Závazky stran jsou obsaženy v dluhopisové smlouvě, která obsahuje ochranné klauzule. Porušení smluvních podmínek představuje selhání.
- Z ekonomického hlediska má vydání dluhopisů pro každého emitenta stejný význam jako získání úvěru nebo půjčky. Výhodou je dočasné zvýšení majetku emitenta.
- (Kolektivní investování, s. 29)

Žádné komentáře:

Okomentovat