Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

IT trh - strukturalizace, možnosti a problémy jeho analýzy

Druhy a oblasti standardů v IT. De jure standardy, de facto standardy, orgány pro tvorbu a dohled nad standardy, přínosy standardizace.



Trh IT je velmi nepřehledný, jeho struktura – mnoho různých přístupů – např. (toto dělení je neoficiální)
 HW
 Servery
 Periferie
 Síťové prvky
 PC
 komponenty
 software
 OS
 TASW
 Ostatní
 služby

Zdroje pro hodnocení – odborné časopisy – PCWorld, Computerworld; Specializované agentury IDG, IDC, konzultanti
Analýzy – žebříčky, hodnocení, srovnání – pro výběr partnerů, orientaci na progresivní technologie, nákupy aj.
Problémy – nepřehlednost trhu, špatně strukturované informace, neporovnatelná měřítka, potíže se získáváním informací.

1.1. Trh s IS/IT v ČR
Na trhu s IS/IT došlo za posledních 20 let k výraznému rozvoji. V ČR měl tento vývoj některé odlišnosti a to zejména do roku 1989a krátce po něm.

Do r. 1989
 Toto období charakterizovala snaha o vývoj informatiky v zemích RVHP nezávislý na zemích západního světa.
 Vyvíjené počítače i základní software kopírovaly vzory západních výrobců ( pro stroje JSEP byla vzorem řada počítačů IBM 370, pro SMEP řada PDP 11 firmy Digital).
 Kopírování omezovalo tvořivost vývojových pracovníků
 Vývoj zaostával za západem o cca 5 let
 Dovoz výpočetní techniky omezoval složitý byrokratický aparát – pro možnost dovést počítače ze západu bylo nutno projít složitým schvalovacím řízením. Omezení byly i na straně vývozců – vyvážet se směly pouze ty výrobky, které prošly schválením organizace COCOM, která posuzovala vývoz strategického zboží.
 Hlavními vývojovými organizacemi v ČR byly VÚMS, Kancelářské stroje, Datasystém, Orgaprojekt aj. Vyráběly se počítače EC1021, EC1027 (řady JSEP (IBM S/370), SM3, SM4 (řady SMEP (PSP 11)). Operační systémy DOS-4/JS, DOS-RV. Aplikační software DUORS, VARS, DARS.
 Každý větší podnik vlastnil výpočetní středisko s vývojovými pracovníky, techniky a systémovými programátory – tato skupina se starala o chod systému a snažila se vytěžit maximální výkon, projektanty a aplikačními programátory – ti řešily standardní problémy ekonomiky, bohužel byli nuceni technikou k nestandardním postupům. Koncem 80. let takto pracovalo cca 100 000 pracovníků.
 Zaměření vysokoškolského studia kopírovalo tehdejší stav techniky a vývoje.

Po roce 1989
 Ve velmi krátké době se ukázalo, že vývoj HW a ZSW není v naší ekonomice možný díky obrovskému náskoku zahraničí. Mnoho z podniků výpočetní techniky se v krátkém čase rozpadlo.
 Problematickým se ukázal i při vývoji ASW.
 Změny legislativy
 Změny hospodářského a konkurenčního prostředí
 Náskok zahraničních výrobců
 Nedostatek financí pro vývoj
 Došlo k radikální změně požadavků na pracovníky informatiky. Mnoho pracovníků vývoje přešlo na poskytování konzultačních služeb a na obchod s IS/IT. Na tuto změnu reagovaly VŠ zařazením ekonomických předmětů.

Současný stav trhu s IS/IT v ČR
Mezi předními poskytovateli služeb v ČR jsou společnosti IBM, PVT, Compaq, Hewlett-Packard, APP Group, Andersen Consulting, Unisys, SAP, Deloitte & Touche, Oracle a další.
Celkově se dá říci, že po propadu v roce 1997 došlo k mírnému oživení, které se nicméně netýkalo všech segmentů. Podle IDC patří trh IT v České republice mezi nejrozvinutější trhy ve střední a východní Evropě, a to zejména díky své progresivní struktuře výdajů, jež se zřetelně posouvají směrem k sítím (HW i SW) a především ke službám. V ČR činily v roce 1998 výdaje IT "na hlavu" 141 dolarů, což nás řadí na 2. místo v regionu (za Slovinsko). Hodnota trhu dosáhla 1, 456 miliardy dolarů, přičemž pro rok 1999 předpovídá IDC nárůst na 1,57 miliardy dolarů. Tahounem trhu se stal segment malých a středních firem, výdaje státní správy i velkých podniků stále stagnují.

PC, servery a počítačové systémy
Prodej PC vcelku věrně kopíroval trendy v celém IT -- zatímco dodávky do oblasti státní správy a velkých firem poklesly a poptávka ve školství stagnovala, podstatně vzrostl zájem o PC v segmentu malých a středních firem. Zajímavá je skladba prodejců PC: navzdory tlaku světových značek si většinu na trhu (53,8 %) stále drží lokální assembleři (AutoCont, ProCa, Comfor aj.). Růst svého podílu (41,6 % dodaných PC) si společnosti jako Dell, Compaq a Hewlett-Packard zajistily spíš na úkor dovážených neznačkových výrobků a méně známých domácích assemblerů. Přestože počet dodávaných kusů PC meziročně vzrostl o 4,3 %, z 233 200 v roce 1997 na 243 165 v roce 1998, jejich finanční hodnota klesla o téměř 10 %.

Servery a počítačové systémy jsou oblastí, která přece jen přinesla trochu optimismu -- meziroční nárůst ve výši téměř 15 % znamená v našich podmínkách téměř explozi. Nicméně i zde platí, že ve více než v 90 % jde o prodej těch levnějších variant (kategorie do 25 000 dolarů). Trh je u nás ovládán intelovskou platformou (téměř 90 %), mezi dodavateli vedla společnost Compaq.

Software
Operační systémy pro desktopy i přenosná zařízení jsou v ČR téměř plně (97 %) dílem společnosti Microsoft. To ovšem neplatí pro oblast integrovaných podnikových aplikací, kde si 57% podíl drží Unix. I podíl Windows NT stále roste, v roce 1998 je využilo 22,2 % ze všech licencovaných aplikací.

Opravdu dynamickým se jeví trh s podnikovými aplikacemi -- v roce 1998 dosáhl hodnoty 37,52 milionu dolarů, což znamená 19% meziroční nárůst. Zájem je o ně především mezi výrobními podniky, jež si drží, pokud jde o výdaje na ERP systémy, vedoucí postavení. Tato orientace napomohla společnosti SAP, která zůstává s 52,3 % vedoucí firmou na trhu.

Služby
O situaci na trhu služeb jsme již psali, takže jen shrnutí: podíl služeb na celkovém trhu IT stále stoupá, v roce 1998 dosáhl již 37 %. Jeho hodnota meziročně (97/98) vzrostla o 7,9 %, což odpovídá růstu z 502,62 milionu dolarů v roce 1997 na 542,56 milionu v roce 1998. Co do struktury služeb stále vede hardwarová podpora následovaná systémovou integrací. Vedoucí firmou na trhu byla společnost IBM.

Hardwarová podpora a instalace/20,8 %
Systémová integrace/18,3 %
Vývoj aplikací a údržba/17,6 %
Softwarová podpora a instalace/14,3 %
Síťové poradenství a integrace/9,5 %
IT poradenství/6,6 %
Ostatní/12,9 %
Celková hodnota trhu: 542,56 milionu dolarů

Žádné komentáře:

Okomentovat