Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.3. VLASTNOSTI TP

 Opakovatelnost využití - jedná se o základní vlastnost TP. Míra opakovatelnosti musí být úměrná náročnosti tvorby TP. Vytvářet TP má smysl jen tehdy, je-li pracnost jejich tvorby a přizpůsobování při opakovaném použití nižší, než byla pracnost vytvoření všech konkrétních řešení těchto prvků, jejichž je TP reprezentantem.
 Zaměnitelnost - TP je obecně parametrický produkt (obsahuje konečný počet parametrů s definovaným oborem hodnot). Tento obor hodnot je takový, že pro každý konkrétní prvek z množiny, kterou TP reprezentuje, existuje taková hodnota parametrů, že po dosažení parametrů pro daný prvek do TP vznikne prvek zaměnitelný za tento konkrétní prvek, který nemá parametry (musí se přizpůsobit realita).
 Srozumitelnost -předpokládá, že při tvorbě TP je uplatněna metodika, která umožňuje nejen pochopení formulace a zápisu TP, ale i rychlé pochopení způsobu, jimž uživatel z tohoto TP vytvoří KP.
 Spolehlivost -je pravděpodobnost, že TP bude v daném čase a v konkrétních podmínkách plnit specifické funkce. Vzhledem k předpokladu, že funkce TP je mnohem víc než u individuálního prvku ohrožena možností pronikání chyb a nesprávných zásahů ze strany uživatele, musí být TP zabezpečen daleko více jak proti vnitřním , tak vnějším chybám.
 Snadná údržba - je přímo existenčním předpokladem TP. Souvisí s možností snadného promítání změn. To platí nejen pro gestora za rozvoj, ale hlavně pro mnohdy značný počet uživatelů. Tato vlastnost je proto bezprostředně podmíněna kvalitou dokumentace.
 Modulární výstavba - proto, aby TP splňoval předchozí požadavky musí být při konstrukci použita taková metoda, která jejich splnění podporuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat