Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.7. Specifika prostředí v české republice

Specifika českého prostředí jsou dány hlavně odlišným vývojem během poválečných čtyřiceti let a zejména pozdější transformací ekonomiky. Během období centrálně plánovaného řízení státu nebyla potřeba při řízení podniků žádných radikálních změn, neboť požadavky na tyto podniky nevycházely ani tak ze strany zákazníků, jako ze strany státu.
Po roce 1989 došlo spolu s transformací ekonomiky k četným změnám, které mají dopad na hospodářství až dodnes a často způsobují nemalé problémy. Jedním z těchto globálně platných problémů, který bývá nejčastěji uváděn je nedokonalý právní systém. V oblasti IT se to týká například toho, že firma, která dodá a udržuje informační systém, je v případě způsobení škody uživateli v důsledku nefunkčnosti systému či jeho jednotlivých částí prakticky nepostižitelná. Pojištění je v této oblasti velmi sporadické.
Podniky, které prošly procesem transformace, se potýkají s problémy, které jsou taktéž specifické pro naše prostředí. Tyto problémy lze shrnout do několika následujících bodů :
 Došlo k rozptýlení majetkové struktury:
o nejasný vlastník,
o nejasná pozice managementu,
o bitva o moc mezi vlastníky (do ní mnohdy vstupoval i management),
o nejasná strategie dalšího rozvoje.
 Byla nemožnost restrukturalizace.
 Došlo ke ztrátě současných trhů. Mnohdy byly především v bývalých zemích SSSR opouštěny na základě jistého zadostiučinění dobře zajištěné trhy. Bohužel, to byl případ nerespektování jakýchkoli ekonomických pravidel.
 Je neperspektivní či neproškolitelný management. V drtivé většině případů se jednalo o managery, kteří věřili v návrat centrálního řízení ekonomiky, vědomě odmítali nová pravidla a v důsledku toho disponovali minimálními znalostmi tržní ekonomiky, manažerskými znalostmi a dovednostmi apod.
 Nepochopení procesu restrukturalizace, které vedlo k „zahledění se do sebe“. Toto se projevovalo zvláště v letech 1990 - 93, k čemuž silně přispívalo politické klima v České republice.
 Nasycený a především nepřehledný trh informačními systémy a technologiemi.
 Je nedostatečný počet zkušených lidí majících praktické zkušenosti se zaváděním moderních informačních systémů a technologií, jejich nedobrá znalost především angličtiny.

Žádné komentáře:

Okomentovat