Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.8. VÝVOJ TYPIZACE

Uživatelsky dominantním pohledem na typizaci je od samotného počátku vytváření ASŘ (začátek 70. let) věcný (obsahový) pohled. Ten se promítl v požadavcích na získání TAV. Tento pohled vyplynul do záměru budování ucelených typových ASŘ. Jejich nejvýznamnějším představitelem ve strojírenství byl typový projekt MARS a později VARS. Tyto projekty byly řešeny jako systémy funkčně provázaných podsystémů, určený pro řízení strojírenských podniků se sériovou výrobou.
Vztah k těmto projektům byl různý, od případů charakterizujících je jako ideální až po případy odmítající je jako nepoužitelné. Můžeme na nich proto formulovat určité zobecňující závěry:
 prakticky výhradním kritériem dekompozice systému řízené při vytváření projektu MARS byla věcná stránka
 nízký stupeň funkční pružnosti i nízký stupeň datové nezávislosti vedl k násilným změnám u uživatelů ve smyslu přizpůsobení se projektu
 v počátcích těchto projektů nebylo téměř žádné využívání technologicky orientovaných programových produktů (to vedlo k pracnému opakovanému programování technologicky podobných úloh)
Další vývoj typových projektů proto vyvolával potřebu jednak jejich efektivnější tvorbu a údržbu, jednak zvýšení jejich pružnosti a adaptibility. Významným směrem rozvoje programového vybavení proto byl rozvoj funkčních programových prostředků.
Postupné zavádění této technologie zpracování dat vedlo zprvu k vytváření jednotlivých obecných či typových programů. Postupně to však vedlo k vytváření ucelených programových systémů pro určitý typ technologie zpracování dat, např.:
 univerzální TP pro pokrytí všech fází dávkového zpracování dat
 konverze, aktualizace, výběr, transformace dat, výstup výsledků atd.
 databankové systémy pro pokrytí všech operací s daty v databázi (definování dat, fyzické ukládání dat, výběr dat, prezentace dat, zabezpečení dat atd.)

V souvislosti s rozvojem mikropočítačů se objevují další technologicky orientované programové prostředky, výrazně orientované na práci koncového uživatele (uživatelsky přívětivé):
 programové prostředky pro zpracování textových dat
 programy pro práci s tabulkami
 programové prostředky 4.generace (integrované prog. prostředky zahrnující různé typy technologií) /při použití těchto prostředků dochází k největším úsporám při implementaci aplikací a při jejich údržbě, jejich struktura vede k vyššímu stupni standardizace a výraznému zkrácení programů/
 programová podpora tvorby projekce (CASE) /Zatím posledním vývojovým stupněm. Je to systém pro tvorbu systémů. Představuje integraci celého procesu vyvolaného vytvářením aplikace. Zahrnuje programovou podporu všech činností (analýzu problému, specifikaci, zadání, formulaci algoritmů, jejich programový zápis a ladění, implementaci řešení a jejich údržbu). Generátory kódů programů vylučují vznik všech formálních chyb a řadu logických chyb. Umožňují až řádové zvýšení produktivity práce při tvorbě aplikace./

Žádné komentáře:

Okomentovat