Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

1.5. FUNKČNÍ TYPIZACE

Funkční typizace vychází se skutečnosti, že většina operací na datech se opakuje bez ohledu na vztahu ke konkrétní řídící fci. Např. procedury pro čtení a vstup, procedury pro manipulaci s daty atd..
Funkční typizace sebou přinesla i jistou formalizaci v tvorbě programů (normované programování, modulární programování), rozvinula velmi výrazně úroveň programovacích jazyků a kompilátorů. Je zřejmé, že při důsledné aplikaci funkčních typových modelů se snižuje (výrazně) počet příkazů, které tvoří programátor.
Je třeba dodat, že důsledné uplatnění funkční typizace vede k podstatnému zlepšení kvality programátorských produktů a značně urychluje proces tvorby programů. Aplikace funkční typizace vede k nové koncepci programátorské analýzy dané úlohy. Programátor musí znát technologické moduly a musí postupovat způsobem, který mu dovolí maximálně tyto moduly využít.
Funkční prvky představují určitou vrstvu ve struktuře programového vybavení, vytvářejí nadstavbu nad OS (eventuálně na aplikačními programy). V žádném případě to není vrstva poslední. Představuje určitý potenciál pružnějšího, rychlejšího a efektivnějšího vyřešení vlastního TAV.
Při aplikacích TAV v organizacích by se programování úloh mělo změnit na sestavování "technologických sledů" z funkčních TP.



1. Popisuje datové struktury na logické úrovni (název, délka, typ, povinnost zápisu atd.). Modul by měl umožnit parametrické zadání typu datové struktury z hlediska požadovaného přístupu k datům.
2. Zabezpečuje uložení dat ze vstupních médií do fyzických struktur vnějších paměťových médií.
3. Promítá do základních datových struktur různé typy změn. Typ změn by měl být jednoduše volitelný.
4. Dosavadní existence tohoto modulu je převážně spojena s jednoduššími aplikacemi, realizujícími výběr dat a jednoduché operace s nimi.
5. Zprostředkovává výsledky transformačního modulu na zvoleném médiu.

Z vývoje počítačových firem ve světě je patrný silný trend k rozvoji funkčních programovacích produktů, dovolujících rychlé programové vyřešení požadované aplikace. Zvlášť silný je trend u mini a mikropočítačů. Z uživatelského hlediska jsou významným směrem orientovány funkční prostředky, které umožňují formulaci požadavků na data a jejich provedení. Uživatel sám dostává s využitím těchto prostředků odpověď na zadaný požadavek.

Žádné komentáře:

Okomentovat