Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

STÁTNÍ OBČANSTVÍ ČR V SOUVISLOSTI SE ZÁNIKEM ČSFR

Fyzická osoba, která měla k 31. 12. 1992 státní občanství ČSFR a která nabyla volbou státní občanství Slovenské republiky v době od 1. 1. 1993 do 31. 12. 1993, se pokládá za státního občana ČR, pokud se neprokáže, že toto občanství podle zákona o občanství pozbyla po provedení volby občanství Slovenské republiky.

Státní občan ČR, který měl k 31. 12. 1992 státní občanství ČSFR, nepozbude nabytím státního občanství Slovenské republiky státní občanství České republiky.
Fyzická osoba, která měla k 31. 12. 1992 státní občanství ČSFR, která nebyla státním občanem ČR a která měla na území ČR trvalý pobyt ke dni 31. 12. 1992 a tento pobyt dosud trvá, nebo která od tohoto data až dosud žije trvale na území ČR, může učinit prohlášení o nabytí státního občanství ČR. Prohlášení se činí před okresním úřadem příslušným podle místa trvalého pobytu. Rodiče (rodič) mohou do prohlášení zahrnout i dítě mladší 15 let nebo mohou pro dítě učinit samostatné prohlášení. Státní občanství ČR se pak nabývá dnem vydání osvědčení o nabytí státního občanství ČR prohlášením.

Nabytí státního občanství ČR oznámí příslušný úřad:
- ohlašovně místa trvalého pobytu nebo místa, kde fyzická osoba trvale žije
- Policii ČR
- okresní nebo jí naroveň postavené vojenské správě, jde-li o osobu podléhající branné povinnosti
- ministerstvu vnitra

Žádné komentáře:

Okomentovat