Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prohlášení o úmyslu požádat o azyl

V přijímacím středisku je oprávněn učinit prohlášení o azylu cizinec, který vstoupil nebo pobývá na území, aniž splnil podmínky vstupu nebo pobytu podle zvláštního právního předpisu (zákon o pobytu cizinců na území ČR) nebo který na území pobývá na základě víza nebo povolení k pobytu uděleného podle zvláštního právního předpisu (zákon o pobytu cizinců na území ČR).
Policie po příjezdu cizince, který učinil prohlášení o azylu na hraničním přechodu, do přijímacího střediska prodlouží v případě potřeby dobu pobytu na vstupní vízum do dne, kdy ministerstvo vyzve cizince k podání návrhu na zahájení řízení.
Cizinci, který učinil prohlášení o azylu v přijímacím středisku, udělí policie vstupní vízum, které ho opravňuje k pobytu do dne, kdy ministerstvo vyzve cizince k podání návrhu na zahájení řízení o udělení azylu.
ŘÍZENÍ O AZYL
K řízení o udělení azylu a odnětí azylu je příslušné ministerstvo.
Účastníkem řízení je:
a) cizinec, který žádá o udělení azylu v ČR
b) cizinec, jemuž byl azyl udělen a bylo zahájeno řízení o jeho odnětí
Účastník řízení má právo nechat se po celou dobu řízení zastupovat na základě plné moci s ověřeným podpisem tohoto účastníka. Má také právo požádat o pomoc právnickou nebo fyzickou osobu, která se zabývá poskytováním právní pomoci uprchlíků. Má právo jednat v řízení v mateřském jazyce nebo se svým souhlasem v jazyce, ve kterém je schopen se dorozumět. Za tím účelem poskytne ministerstvo účastníkovi bezplatně tlumočníka na celou dobu řízení. Účastník řízení je oprávněn přizvat si na své náklady tlumočníka podle své volby.

Žádné komentáře:

Okomentovat