Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cizinci, který žádá při hraniční kontrole o dočasnou ochranu, policie:

d) upozorní cizince odpovídajícím způsobem na jeho oprávnění požádat o vízum za účelem dočasné ochrany v době platnosti uděleného 3 denního víza
Vízum uděluje policie na žádost cizinci, který prchá ze státu, jehož je občanem nebo ze státu, který mu přiznal azyl nebo ze státu posledního trvalého bydliště
a) před ozbrojeným konfliktem, občanskou válkou nebo stálým násilím
b) před živelní pohromou
c) z důvodu soustavného nebo hromadného porušení lidských práv
d) z důvodu soustavného nebo hromadného pronásledování z národnostních nebo z náboženských důvodů

Toto vízum uděluje policie na žádost i manželu nebo svobodnému dítěti mladšího 18 let cizince, kterému byla dočasná ochrana již poskytnuta nebo potomku tohoto cizince staršímu 18 let, pokud není schopen se sám uživit.
Příbuzenský vztah je cizinec povinen prokázat oddacím listem nebo rodným listem dítěte. Pokud nemůže tento doklad předložit z důvodu na jeho vůli nezávislých, je možné tento naklad nahradit čestným prohlášením.
U potomka staršího 18 let je cizinec povinen prokázat také závislost tohoto potomka na jeho péči.

Pokud si nemůže cizinec zajistit ubytování, zajistí mu ubytování ministerstvo. Pokud ubytovaný cizinec nemůže nést náklady spojené se vstupem a pobytem na území, nese tyto náklady ministerstvo. Cizinec, kterému je poskytnuta dočasná ochrana a je hlášen k pobytu mimo pobytové středisko si hradí náklady spojené s pobytem na území z vlastních prostředků. Na jeho žádost je mu poskytnut finanční příspěvek až do výše životního minima, s ohledem na prokázané osobní a majetkové poměry. Žádost se podává místně příslušnému úřadu. O žádosti rozhoduje ministerstvo. Finanční příspěvek vyplácí místně příslušný okresní úřad.

Žádné komentáře:

Okomentovat