Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Hmotné zabezpečení

Hmotné zabezpečení se poskytuje uchazeči o zaměstnání, který splňuje podmínku celkové doby předchozího zaměstnání v délce alespoň 12 měsíců v posledních třech letech před podáním žádosti o zprostředkování zaměstnání. Jako doba zaměstnání se v tomto případě započítává i doba studia /přípravy na povolání/.
Hmotné zabezpečení se poskytuje uchazeči o zaměstnání nejdéle po dobu šesti měsíců. Po uplynutí podpůrčí doby je uchazeč o zaměstnání hmotně zabezpečen podle předpisů o sociálním zabezpečení. Podle těchto předpisů je hmotně zabezpečen též uchazeč o zaměstnání, kterému nevznikl nárok na hmotné zabezpečení z úřadu práce.
Výše hmotného zabezpečení se stanoví na základě průměrného měsíčního čistého výdělku, kterého uchazeč o zaměstnání dosáhl ve svém posledním zaměstnání, a to ve výši 50 % z tohoto výdělku po dobu prvních třech měsíců a po zbývající dobu ve výší 40 % z tohoto výdělku.
Uchazeči, který nastoupil rekvalifikaci, se stanoví hmotné zabezpečení po dobu rekvalifikace ve výši 60 %.
Uchazeči o zaměstnání, který nebyl dosud zaměstnán a nárok na hmotné zabezpečení mu vznikl započtením doby studia, se stanoví hmotné zabezpečení příslušnou procentní sazbou uvedenou výše z částky stanovené v předpisech sociálního zabezpečení jako fiktivní výdělek (odvozeno od částky životního minima).

Žádné komentáře:

Okomentovat