Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

SOCIÁLNÍ PÉČE

Sociální péče je určena občanům, jejichž životní potřeby nejsou v potřebném rozsahu zajištěny, Důvodem může být nedostatečný příjem nebo neschopnost zabezpečit péči o sebe, příp. o nezletilé děti, vzhledem k nepříznivému zdravotnímu stavu, nízkému nebo vysokému věku, společenské nepřízpůsobenosti nebo s ohledem na mimořádnou životní situaci.
K poskytování pomoci formou sociální péče z důvodu nedostatečného příjmů dochází až po zjištění, že uvedené možnosti zabezpečení osoba nemá, případně jejich výše k zabezpečení nepostačuje.
K situaci, kdy je poskytována pomoc formou sociální péče z důvodu neschopnosti zabezpečit plně péči o osobu vzhledem k nepříznivému zdravotnímu stavu nebo z důvodu jiné obtížné situace, může dojít jak u osob s nedostatečnými příjmy, tak i u osob z hlediska příjmu zabezpečených dostatečně.
Na dávky a služby sociální péče má nárok jen občan, který má trvalý pobyt na území České republiky. U sociálních služeb může Ministerstvo práce a sociálních věcí udělit z této podmínky výjimku.
Dávky se nevyplácejí do ciziny a nenáležejí za dobu, po kterou se oprávněný zdržuje v cizině trvale.

Žádné komentáře:

Okomentovat