Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tvorba práva

Základní pohledy na tvorbu práva

Právo patří mezi nejvýznamnější regulativní systémy, jelikož je napojeno na stát a disponuje všeobecnou závazností. Klíčovou otázkou je jeho vznik a problematika tvorby právních norem

· přirozenoprávní koncepce ® právo vzniká přirozeně, mimo společnost a nezávisle na její vůli, je produktem ducha národa. Existence práva je odvozena od Boha, absolutního rozumu, přírody apod., normy jsou nezměnitelné, proto je toto hledisko statické

· historickoprávní koncepce ® opírá se o reálnou skutečnost historického práva. Místo Boha a lidského rozumu dosazují skutečný duch národa, jenž se dá historicky zjistit, nebo jeho právní přesvědčení.

· pozitivistickoprávní náhled ® kladou důraz na moc a vládu, pozitivní právo je umělým, lidským výtvorem, je vázáno na postavu normotvůrce.

· „samovolná“, živelná tvorba práva včetně tzv. automatické tvorby ® právní precedenty vznikají živelně a jsou pouze uznávány státní mocí.

Náležitosti tvorby práva

1. Formální (organizačně technická pravidla)

2. Obsahové

1. Formální náležitosti

· orgány, které právo přijímají ® kdo má legislativní pravomoc

· kompetence při tvorbě právních norem ® pravomoci

· metoda utváření právních norem ® technika normotvorného procesu

· princip hierarchie právních norem

2. Obsahové náležitosti

Zákonodárce musí mít dostatečné množství informací, které jsou náležitého charakteru. Zákonodárce potřebuje tyto informace:

· normativní ® znalosti o daném a účinném objektivním právu jako celku. Není možné, aby zákonodárce ignoroval vztahy práva a ostatních systémů, stejně jako právní vědomí.

· aplikační, realizační ® vědomost o tom, jakým způsobem byla dosavadní norma používána

· literární ® zájem o výsledky právní vědy v daném směru (časopisy, tisk)

· faktografické ® společenské skutečnosti, které vyžadují právní úpravu, je třeba znát i okolnosti, které na ni mají vliv + informace o dosavadním působení právní úpravy.

® požadavek dostatečné informovanosti

Žádné komentáře:

Okomentovat