Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právní norma

I. Vymezení právní normy

Co to je právní norma?

Norma jako taková znamená vyjádření toho, co býti má.

Právní norma je základním kamenem nauky teorie práva.

V pozitivně právním chápání právní normy prošla teorie dvěma vývojovými etapami : v první etapě se uplatňuje statické hledisko – právní řád je chápán jako strnulý systém abstraktních norem. Ve druhé etapě se uplatňuje hledisko dynamické spojené s pojetím mnohostupňového právního řádu

Právní norma patří do skupiny společenských norem. Společenské normy mohou být různého druhu – mravní, náboženské, sociální, i právní. Jejich schéma má podobu : je-li x, má býti y (existence žádoucího vztahu).

Důležitá je postava normotvůrce – garantuje obsahovou bezrozpornost systému objektivního práva a tím brání stavu kontradikce.

Definice právní normy může mít různé podoby:

q Právní norma je státem vydávané a jím chráněné obecně závazné pravidlo chování, které zakládá práva a povinnosti účastníkům spol.vztahů. = reguluje společenské vztahy. Ve společnosti dochází ke vzniku právních vztahů.

q Právní norma je obecné pravidlo chování vyjádřené ve zvláštní stanovené nebo uznané formě, jehož zachování je vynutitelné právní mocí.

Právní norma potřebuje ke svému vyjádření určitou formu a tou je právní předpis – typická forma systému psaného práva a prostředek komunikace právní normy. Pro vzájemný poměr právního předpisu a právní normy platí relace

· jeden právní předpis = jedna právní norma

· jeden právní předpis obsahuje více právních norem

· jedna právní norma může být obsažena ve více právních předpisech

Žádné komentáře:

Okomentovat