Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Prvky zaviněného porušení právní povinnosti.

Prvky zaviněného porušení právní povinnosti jsou

§ objekt deliktu ® právem chráněný zájem, proti němuž směřuje protiprávní jednání – např. bezpečnost státu, majetek, život, zdraví, svoboda…

§ subjekt deliktu ® ten, kdo ohrozil nebo porušil právem chráněný zájem a kdo má způsobilost k protiprávnímu jednání (deliktní zp.)

§ objektivní stránka deliktu ® obsahuje tři znaky (protiprávní jednání, škodlivý následek takového jednání a příčinnou souvislost mezi protiprávním jednáním a škodlivým následkem (kauzální nexus). Protiprávní jednání je volní lidské jednání tvořené vnitřní a vnější složkou = úmysl a čin). Škodlivý následek = porušení nebo ohrožení právem chráněného zájmu, újma. !Škodlivý následek se nerovná škoda! Příčinná souvislost je objektivní vztah mezi protiprávním jednáním jako příčinou a škodlivým následkem jí vyvolaným.

§ subjektivní stránka deliktu ® vnitřní, psychický vztah delikventa k jeho vlastnímu protiprávnímu jednání a k jeho následkům. Hlavním znakem je zavinění. Zaviněním se rozumí vnitřní, psychický vztah delikventa k jeho vlastnímu protiprávnímu jednání a jeho následkům, zavinění je jednotná a obecně platná kategorie.

Žádné komentáře:

Okomentovat