Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Právo jako mnohovýznamový jev

Fenomén práva

Jednání jednotlivce je společností regulováno, garantem této regulace se stává stát (jako organizovaná forma společnosti). Pod tlakem zájmových střetů v mezilidských vztazích vzniká potřeba formulace obecně platných pravidel chování zabezpečujících relativní sociální stabilitu. Tuto funkci plní zpočátku normy mravní a náboženské, avšak rozporný charakter vztahů mezi jedinci a skupinami vede postupně ke zvýraznění úlohy práva jako univerzálně srovnatelného, relativně rovného měřítka chování lidí rozdílného společenského postavení (aby bylo jednotné a spravedlivé).

Objektivní a subjektivní právo

Známe dvě formy práva

Objektivní právo = souhrn právních norem

Subjektivní právo = souhrn možností chovat se normou vymezeným způsobem (jaké máme jako subjekt možnosti chování, aniž bychom vykročili z právního rámce = z rámce stanoveného právní normou.

Def. Objektivní právo je systémem závazných pravidel chování (norem) vydávaných státními orgány, vynucovaných státněmocenskými prostředky. Jde o normativní celek s horizontální i vertikální diferenciací.

Objektivní právo je právem platným (pozitivním) = systémem norem časově a prostorově působících vůči vymezeným subjektům.

Objektivní právo jako normativní systém můžeme srovnávat s dalšími normativními systémy (morálka, náboženství), ale zjišťujeme, že jsou zde tři specifické znaky, které objektivní právo od ostatních systémů odlišují.

1. Zvláštní forma (prameny práva) – jejím projevem je publikace. Tato forma je psaná (objektivní právo je souhrnem psaných představ)

2. Obecná závaznost (norma se vztahuje na neurčitý počet případů a subjektů téhož druhu) – obecnost jako taková je blízká např. i morálce. Specifikum objektivního práva tedy není v obecnosti, ale v obecné závaznosti!

3. Státní donucení (stanovení a realizace sankcí)

Žádné komentáře:

Okomentovat