Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

10. MOC A STÁT (legitimita, legalita a svrchova-nost stát. moci. St. moc a veřejná moc)

- legalita = vztah mezi státem a společností založený na právu

- stát má politickou a právní legitimitu (právní legitimitou se rozumí legalita)

Stát a moc jsou dva pojmy, jež jsou spolu velmi silně svázané. Moc jako taková má dvě stránky – přirozenou = legitimní autoritu, již subjekty respektují a uznávají jako přirozený společenský jev; druhou stránkou je moc v užším smyslu, která nehledí na dobrovolné podřizování subjektů, ale na jejich ovlivňování, řízení a působní na ně bez jakýchkoliv ohledů na jejich vůli. např. ve státě totalitním bude stát používat svou donucovací moc v mnohem větší míře než ve státě demokratickém, kde je státní moc založena na legalitě = právem upravené působení státní moci, a na legitimitě = princip většiny, vláda načas a ochrana politických menšin.

Důležité je zajištění legitimity a legality nadpozitivistickou ústavou, zakotvením lidských práv v právním řádu a dělbou moci mezi státní orgány.

Státní moc je legitimním právem sankcionovaná schopnost státu ovlivňovat subjekty společenských vztahů a jejich chování i proti jejich vůli, je nejvyšší veřejnou mocí na daném území.

Veřejná moc = moc, jež působí autoritativně na společenské vztahy = se tedy dělí na státní moc a moc veřejnou v užší slova smyslu – je to moc, jíž disponují nestátní veřejnoprávní instituce (obce, kraje)

Státní moc

- podmínkou moci moderního státu je legitimita, legitimním právním sankcionováním působit na subjekty společenských vztahů (a to i proti jejich vůli)

- měla by být mocí trvající – měla by být aktivní, působící

- měla by být mocí autonomní – měla by být mocí

- nezávislou – jakýkoli ostatní subjekt tuto moc neovlivňuje

- některé subjekty tuto moc mohou ovlivnit

1. působí uvnitř státu – armáda, tajné složky, církevní doktrína, politická strana, …

2. působí vně státu – jiný stát, nadstátní uskupení, skupina fyzických osob

- výlučnou – na území daného státu není žádná jiná konkurující moc, žádná konkurující státní moc

- neomezenou – neomezená stát. moc se u moderního státu musí pohybovat v urč. hranicích, které jsou dány statusem FO (základními právy a svobodami)

- některé státy jsou ochotny realizovat rozhodnutí jiných organizací (např. členové Rady Evropy realizují rozhodnutí Evropského soudu pro lid. práva)

- univerzální

Žádné komentáře:

Okomentovat