Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

26. ZÁRUKY ZÁKLADNÍCH PRÁV A SVOBOD. ZÁKLADNÍ POVINNOSTI.POSTAV ENÍ CIZINCŮ

Vyjmenování základních práv a svobod nečiní žádný problém, horší je to s jejich uskutečňováním a dodržováním.

Nejvýznamnější zárukou je záruka soudní – prosaditelnost vůči státu před nezávislým a nestranným soudem, v poslední době opřena i o mezinárodní právo (např. Evropská úmluva na ochranu lidských práv, možnost obrátit se na Evropský soud – pokud již všechny domácí možnosti byly vyčerpány, Výbor o odstranění diskriminace, Úmluva o právech dítěte, Úmluva proti mučení.)

Základní povinnosti – ústavně zakotvené závazky občana vůči společnosti a státu (dodržování právních předpisů, branná povinnost, daňová povinnost, povinnost např. volit, svědčit, být členem poroty).

Rozdíl mezi ZPS a základními povinnostmi je, že ZPS jsou přímo aplikovatelná, kdežto základní povinnosti vyžadují provedení zákonem.

Postavení cizinců - jedná se o občany jiných států a bezdomovce

Historie – vytvoření tzv. cizineckého práva v Římě, v období liberalismu se cizincům zaručovali všechny práva kromě volebních.

Dnes – cizinecký režim:

- minimální standard – taková úroveň, pod kterou by stát neměl nikdy klesnout, jsou mu zaručeny základní práva a svobody (život, majetek, soukromí, pohyb, vyznání…)

- zvláštní úpravy – vyplývá z mezinárodních smluv (např. režim uprchlíků, r. nejvyšších výhod…)

- národní režim – cizinci mají všechny práva jako občané daného státu s výjimkou těch, která přímo souvisí se státním občanstvím

Žádné komentáře:

Okomentovat