Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Renesance ve Anglie

William Shakespeare
největší anglický dramatik, ale i světové literatury. R. 1588 přichází do Londýna, kde brzy vyniká jako herec i dramatik, byl spolumajitelem 1 z nejlepších divadelních společnosti – THE GLOBE THEATRE. Svůj život dožil v rodném Stratfordu.

Napsal 37 divadelních her, které rozdělujeme do 4 skupin:
1. historické: Jindřich IV.,VI, VIII, Richard III.
2. pohádkové: Zimní pohádka, Bouře
3. komedie:Zkrocení zlé ženy, Sen noci svatojánské, Kupec benátský
4. tragédie: Romeo a Julie (montekové a capuleti), Othello, Hamlet, Král Lear, Macbeth

Z komických hrdinů vyniká postava Falstaffa, rytíř veselé povahy. Je opakem Don Q. Vyniká velkým břichem, chuť k jídlu a pití, nevyčerpatelným vtipem. Svým postojem se vysmívá nedostatkům společnosti.

- Zkrocení zlé ženy – vystupuje zde krásná, ale nezkrotná Kateřina, které se ženiši raději vyhnou, ale nakonec jí vtipem, trpělivostí i tvrdostí zkrotí její manžel Petrucio.

- Kupec benátský – základem zápletky je půjčka, kterou poskytl bohatý Žid Shylock za poněkud zvláštních podmínek. Pokud půjčka nebude řádně splacena, má Shylock právo vyříznout z těla jejího ručitele, benátského kupce Antonia, libru masa.

- Hamlet, králevic dánský – příběh hrdiny rozpolceného mezi touhou po naplnění touhy vznešených ideálů a pocitem povinnosti potrestat zlo. Jeho otec zemřel za podezřelých okolností, vše nasvědčuje, že ho zabil jeho bratr Claudius, který si vzal za ženu Hamletovu matku a stal se králem. Jedné noci se Hamletovi zjeví otcův duch a potvrdí jeho dohady. H se rozhodne pomstít otcovu smrt. Aby nebyl podezřelý, předstírá šílenství. Prožívá těžké duševní stavy, kdy uvažuje o smyslu lidské existence, přemýšlí o sebevraždě. Aby nabyl jistoty o Claudiově zločinu,inscenuje s potulnými herci divadelní představení, v nichž zobrazuje události při otcově vraždě. Král je zděšený a posílá H do Anglie. H se vrací a jeho mečem náhodně umírá Pononius, otec Hamletovy milé, Ofélie. Ta se pomátne a utopí se. Její bratr Laetes vyzve Hamleta na souboj, přičemž král potře Laertův meč jedem. Když Hamlet zjistí zradu, vytrhne Laertovi meč a probodne jím Laerta i krále. Současné umírá i královna, která se napila otráveného vína, připraveného pro Hamleta. Hyne i Hamlet, zraněný na začátku souboje Laertovým mečem.

Žádné komentáře:

Okomentovat