Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ukazatele rentability

- měříme výnosnost celkového podnikového snažení, čím jsou jeho hodnoty vyšší, tím lépe podnik zhodnocuje své zdroje, produkty se tíkají před zdaněním.

1. Rentabilita tržeb – uvádí se v % a znamená míru zisku z tržeb. Je-li hodnota nižší než odvětvový průměr, podnik má nižší ceny, vyšší náklady nebo obojí. Vypočítá se: Čistý zisk/tržby
2. Výnosnost celkových aktiv ROA – Je většinou vyjádřen poměrem čistého zisku a měří schopnost podnikových kativ přinášet zisk – zhodnocení celkového vloženého kapitálu. Je-li nižší než odvětvový průměr, má podnik velkou zadluženost, která snižuje zisk. Jeho hodnota by se měla pohybovat okolo 1. Vypočítá se: Zisk / aktiva
3. Výnostnost vlastního jmění ROD – tento ukazatel měří výnosnost vlastního jmění, z jeho konstrukce je zřejmé, že jeho hodnota poroste s růstem zisku, někdy se používá jen čistý zisk mínus prioritní akcie. U běžného akcionáře znamená v % zhodnocení jeho vklady. Vypočítá se: čistý zisk / vlastní jmění.
4. Rentabilita nákladů a výnosů – poměr zisku a nákladů nebo poměr zisků a výnosů. Čím jsou hodnoty rentability větší, tím vyšší míru zhodnocení svých vstupů podnik obsahuje.

Žádné komentáře:

Okomentovat