Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Ukazatel zadluženosti

Ukazatelé zadluženostii měří rozsah v jakém podnik užívá ve svém financování dluh:

1. Zadluženost – ukazatel znamená rozsah v jakém dluhy financují aktiva slouží především dlouhodobým věřitelům. Musím zde dávat pozor na rozdílné zájmy vlastníků a věřitelů – věřitelé mají zájem na nízké míře zadluženosti. Vlastníci mají zájem na výšší zadluženosti, protože se tím zvýšuje výnosnost jejich kapitálu. Jeho hodnota by měla být maximálně 0,5 – podnik by neměl krít více než polovinu majetku z cizích zdrojů, měla by se pohybovat v rozsahu 30 – 40%. Čím je vyšší hodnota ukazatele, tím je vyšší riziko věřitelů. Vypočítá se: celkový dluh / celková aktiva.
2. Krytí úroků – kolikrát se může snížit zisk, než se podnik stane neschopným platit své náklady na cizí kapitál. Doporučená hodnota je 6 a více. Podnik je 6x ze svého zisku schopen zaplatt úroky – 1/6 zisku daná na zaplacení úroků. Vypočítá se: roční čistý zisk / roční úroky.
3. Dluh na vlastní jmění – vyjadřuje kolikrát jsou cizí zdroje větší než vlastní jmění např. je-li hodnota 2, podnikatel disponuje 2x větší zdroji než vložili akcionáři. Vypočítá se: Cizí zdroje / vlastní jmění.
4. Úvěrová zařízení – Vypočítá se: úvěry / zisk.


Úvěry pro podnikatelské účely
5. Úvěrová činnost bank (druhy úvěrů, kritéria při poskytování, …)

Žádné komentáře:

Okomentovat