Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Základní předpoklady efektivního bankovního dohledu

(Core Principles for Effective Banking Supervision)

Princip č. 1. Efektivní systém bankovního dohledu musí mít jasné vymezení odpovědností a cílů pro každou jednotlivou instituci, která se zabývá dohledem nad bankami. Každá taková instituce by měla být nezávislá při výkonu dohledu a disponovat odpovídajícími zdroji. Za nezbytné předpoklady jsou dále považovány: funkční právní rámec pro činnost bankovního dohledu, který zahrnuje opatření vztahující se k povolování bank a provádění průběžného dohledu nad nimi, pravomoc zabývat se dodržováním zákonů, jakož i bezpečností a stabilitou bankovního systému a právní ochrana osob vykonávajících dohled nad bankami. Také dohody upravující výměnu informací mezi orgány dohledu a ochranu důvěrnosti takových informací by měly existovat.

Udělování licencí, vlastnická struktura bank a jejich majetková propojení s jinými subjekty
Princip č. 2. Přípustné činnosti institucí, které obdržely licenci a podléhají bankovnímu dohledu, musí být jasně definovány a užití slova "banka" v názvech společností by mělo být v maximální možné míře chráněno.

Princip č. 3. Orgán vydávající bankovní licenci musí mít právo stanovit kritéria a odmítat žádosti o založení banky, pokud tyto žádosti nevyhovují stanoveným standardům. Povolovací řízení by se mělo minimálně skládat z posouzení vlastnické struktury banky, složení představenstva a vrcholového vedení, obchodní strategie a systému vnitřní kontroly a projektované finanční situace včetně kapitálového vybavení banky; pokud navrhovaným vlastníkem nebo mateřskou organizací je zahraniční banka, měl by být požadován i předchozí souhlas orgánu, který vykonává dohled nad zahraniční bankou v zemi jejího sídla.

Princip č. 4. Bankovní dohled musí mít pravomoc prověřovat a odmítat žádosti o převod významných majetkových podílů nebo většinových podílů v existujících bankách jiným stranám.

Princip č. 5. Bankovní dohled musí mít pravomoc stanovit kritéria pro prověřování důležitých nákupů majetkových podílů (akvizic) či dalších investic realizovaných bankou a kritéria zajišťující, aby majetkové propojení s podniky nebo podnikovými strukturami nevystavovalo banku nepřiměřeným rizikům a neomezovalo efektivní dohled.

Žádné komentáře:

Okomentovat