Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Tabulka č. 13 Postavení bank v transformujících se ekonomikách (% HDP)

Země
Celková depozita Úvěr podnik. sektoru

ČR (1996)
69
82
Maďarsko (1994)
36
26
Zdroj: Polouček, 1999
Web - vláda.cz- dokument - Hospodářská strategie vstupu do Evropské unie (http://www.vlada.cz/1250/vlada/dokumenty/vstupeu1/system.il2.htm)
Privatizace bank sleduje další cíle, především stabilizaci a posílení bank, zvýšení efektivnosti jejich hospodaření, další rozšíření nabídky poskytovaných produktů a služeb, posílení konkurenceschopnosti bank a jejich přípravu na otevírání bankovního trhu v souvislosti s postupnou integrací ČR do evropské i světové ekonomiky. Privatizace bank je vnímána jako klíčový předpoklad pro posílení finančního sektoru v ČR a jeho prostřednictvím i výkonnosti a efektivnosti celé ekonomiky.
Web ČNB – přehled činnosti BD – 1991
Postupně narůstající význam bankovního dohledu znamenal stále častější zapojování do činností souvisejících s rozhodováním o budoucím směřování bankovního sektoru. Bankovní dohled se účastnil příprav první vlny privatizace bank, posuzování návrhů privatizačních projektů zpracovaných bankami, včetně zpracování tzv. parametrů privatizace. Obdobně spolupracoval se zainteresovanými bankami a centrálními institucemi na tzv. "Konsolidačním programu I", který zahrnoval založení Konsolidační banky, převedení vytipovaných aktiv obchodních bank na Konsolidační banku, posílení kapitálové základny velkých bank státem dotací jejich rezervních fondů a vylepšením kvality portfolia bank státními dluhopisy. V tomto případě šlo vůbec o první (a tehdy vládou deklarovanou jako poslední) masivnější akci vlády, směřující k očistě a kapitalizaci bankovního sektoru, zaměřenou na zlepšení situace velkých českých a slovenských bank.

Žádné komentáře:

Okomentovat