Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

TPS (transaction processing system)

je stavební blok zaměřený na podporu hlavní činnosti podniku na operativní úrovni.
MIS (management information system) je blok orientovaný na řízení podniku na taktické úrovni, která zahrnuje ekonomická, organizační a obchodní hlediska.
EIS (executive information system) je blok orientovaný na strategické řízení podniku.
OIS (office information system) je blok orientovaný na podporu kancelářských prací a na podporu týmové práce.
EDI (electronic data interchange) je blok zajišťující komunikaci podniku s jeho významným okolím, tj. se zákazníky, dodavateli, bankami, státními institucemi, poskytovateli informačních služeb atd.
Vazby mezi stavebními bloky IS/IT (s. 158)
Kromě návrhu jednotlivých stavebních bloků IS/IT zahrnuje globální architektura i hrubý návrh vazeb mezi stavebními bloky. V návrhu jsou uváděny ty vazby, které musejí být respektovány, ať je daný stavební blok řešen jakýmkoli softwarem.
Takovéto vazby v informačním systému mohou vypadat například takto (v učebnici je na str. 156 obrázek, další důležitý obrázek je na str. 154):
- jakmile je v bloku prodej vytvořen platný kontrakt se zákazníkem, promítnou se hodnoty platebního kalendáře obchodního případu do plánovaných finančních toků (do plánovaného cash flow) v bloku finanční řízení,
- jestliže je v rámci bloku MTZ nakoupeno zboží nad finanční limit daný zákonem o dani z příjmu, je příslušná informace zaslána do bloku majetek,
- jestliže v bloku sklady dojde k vyskladnění zboží a zásoba tohoto zboží klesne pod minimální zásobu, je předána informace do bloku nákup, který provede automatické vystavení objednávky na stanoveného dodavatele,
- jakmile je v bloku PAM zaznamenáno onemocnění pracovníka, je předána informace do bloku kapacitní plánování, aby se zjistilo, zda je nutné modifikovat plány výroby apod.
Obecně lze říci, že velmi četné a významné vazby na ostatní bloky mají zejména bloky hlavní kniha a controlling.

Žádné komentáře:

Okomentovat