Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Princip č. 13.

Bankovní dohled musí být ujištěn, že banky uplatňují ucelený proces řízení rizik (včetně patřičného dohledu ze strany představenstva a vrcholového vedení) s cílem zjistit, měřit, sledovat a kontrolovat všechna ostatní významná rizika a v případě potřeby udržovat kapitál na krytí těchto rizik.

Princip č. 14. Bankovní dohled musí stanovit, aby banky užívaly vnitřní kontrolní mechanismy, které odpovídají povaze a rozsahu jejich činností. Tyto mechanismy by měly zahrnovat jasné uspořádání pravomocí a odpovědností, oddělení funkcí, které zahrnují oblasti vstupování banky do závazků, systém vyplácení zdrojů banky, úpravu účtování aktiv a pasiv, systém vnitřního sladění těchto procesů, systém správy aktiv bank, vhodný systém nezávislého vnitřního a vnějšího auditu a kontroly, který prověřuje dodržování vnitřních kontrolních mechanismů, jakož i platných zákonů a předpisů.

Princip č. 15. Bankovní dohled musí stanovit, že banky mají mít přiměřenou politiku pro jednotlivé činnosti, postupy a metody, které zahrnují přísná pravidla typu "poznej svého klienta" a které podporují vysoce etické a profesionální standardy ve finančním sektoru a zabraňují úmyslnému či neúmyslnému zneužití banky kriminálními živly.

Žádné komentáře:

Okomentovat