Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Oblasti spolupráce bankovního dohledu a auditu (s. 159)

Spolupráce auditora s bankovním dohledem však nesmí narušovat hlavní činnost auditora. Musí být zpravidla pouze doplňkem jeho běžné činnosti a podmínkou je, že je auditor schopen provést danou činnost rychleji nebo úsporněji, než bankovní dohled. Nesmí však být porušena důvěrnost informací, které auditor získal při svém kontaktu s jinými subjekty, pokud tyto informace nejsou bance nebo veřejnosti přístupné.
Bankovní dohled vychází při dohledu na dálku i dohlídkách na místě mj. z účetních závěrek a hlášení banky a využívá proto také zjištění externího auditora. V případě specifické spolupráce s auditorem je možné využít např. ověření hlášení banky pro ČNB, hodnocení účetního systému a vnitřního a řídicího kontrolního systému, vnitřního auditu, hodnocení vhodnosti používaných účetních postupů a přiměřenosti metod vytváření rezerv a opravných položek na krytí případných ztrát z pohledávek, apod.
Také auditoři by měli být informování o poznatcích bankovního dohledu. Vzájemná spolupráce dohledu a auditorů založená na vzájemné důvěře může významně přispět zvýšení efektivnosti činnosti dohledu i auditorů. Zkušenosti z 2. poloviny 90. let však až příliš často ukázaly, že auditoři a bankovní dohled měli na hodnocení hospodaření bank rozdílný názor. ČNB se proto zabývala a nadále bude zabývat otázkou, jak zkvalitnit spolupráci dohledu a auditory,a by byl vytvořen efektivnější systém regulace bankovního sektoru.
Zveřejňování údajů o výsledcích činnosti banky
Auditor kromě zprávy k účetní závěrce a zprávy o ověření zprávy o hospodaření banky předkládá na žádost banky nebo v případech stanovených ČNB ještě zvláštní zprávy. Ověřuje např. správnost hlášení zasílaných ČNB, ověřuje či vypracovává speciální zprávy pro bankovní dohled. Při splnění kriterií stanovených v auditorské směrnici č. 51 může auditor plnit částečně i roli bankovního dohledu, resp. doplňovat jeho činnost. Nepřijímá však odpovědnost vedení banky ani neplní povinnosti dohledu, pouze mu napomáhá při výkonu dohledu tím, že ověří určité informace a zvýší tak jejich důvěryhodnost.

Žádné komentáře:

Okomentovat