Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Formální pravomoci dohledu

Princip č. 22. Bankovní dohled musí mít k dispozici náležité nástroje, které umožní přijetí nápravných opatření, pokud banky nejsou schopny dodržet obezřetnostní požadavky (např. požadavky na min. kapitálovou přiměřenost), pokud jsou porušována pravidla daná bankovním dohledem nebo pokud jsou vkladatelé ohroženi jiným způsobem. V krajní situaci musí mít bankovní dohled pravomoc odejmout bance licenci nebo doporučit její odnětí.

Působení bank v hostitelských zemích (Cross-border banking)
Princip č. 23. Bankovní dohled musí provádět globální konsolidovaný dohled, tj. náležitě sledovat a aplikovat obezřetnostní normy na všechny aspekty činností banky provozované mezinárodně, především v jejich zahraničních pobočkách a dceřiných společnostech.

Princip č. 24. Klíčovým prvkem konsolidovaného dohledu je navázání kontaktů a výměna informací s dalšími zainteresovanými orgány dohledu, především orgány v hostitelské zemi.

Princip č. 25. Bankovní dohled musí vyžadovat, aby operace prováděné zahraničními bankami v zemi jeho působení vykazovaly stejně vysoké standardy, jaké jsou požadovány od domácích institucí a musí mít pravomoc poskytovat informace bankovním dohledům z domovských zemí těchto bank pro účely konsolidovaného dohledu.


Zdroj:
Babouček I. a kolektiv, Bankovní regulace a dohled, BIVŠ, Praha 2002
Internet: www.cnb.cz, http://www.cnb.cz/bd_core_coreprinciples.php
Klumparová: Regulace činnosti bank, prezentace v Power Pointu
Klumparová: Bankovní dohled, prezentace v Power Pointu

Žádné komentáře:

Okomentovat