Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Cílem bankovního

dohledu naopak není zabránit kolapsu každé jednotlivé banky, nahrazovat funkci policie a dalších orgánů činných v trestním řízení a vyřizovat stížnosti klientů na banky. Za řízení a finanční výsledky bank je odpovědný její management. Kontrolu provádí dozorčí rada a valná hromada akcionářů. Orgány banky odpovídají za funkčnost vnitřních kontrolních mechanismů a řízení rizik v bance. Bankovní dohled provádí následnou kontrolu zaměřenou na dodržování stanovené regulace, která nemůže sama o sobě zabránit uzavření ztrátových obchodů bankami, je však povinen při zjištění nedostatků zasáhnout svými nástroji, kterými může být i odnětí bankovní licence nebo zavedení nucené správy.

Bankovní dohled stanoví rámec pro obezřetné podnikání bank a kontroluje jeho dodržování. Činnost bank podléhá zákonu č. 21/1992 Sb., o bankách, ve znění pozdějších předpisů. Na základě zmocnění v tomto zákoně ČNB vydává opatření a vyhlášky, které obsahují podmínky pro vstup do bankovního sektoru a obezřetnostní pravidla v jednotlivých oblastech podnikání bank. (legislativní základna)

Regulace se týká jak kvantitativní stránky podnikání bank zejména kapitálové přiměřenosti a hrubé angažovanosti, klasifikace pohledávek a tvorby opravných položek, tak i kvalitativní stránky podnikání bank zejména systémů řízení rizik.

Mezi základní cíle bankovní regulace a bankovního dohledu patří:
- omezení systémového rizika a
- zastupování zájmů vkladatelů.

Žádné komentáře:

Okomentovat