Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Obezřetnostní pravidla a požadavky

Princip č. 6. Bankovní dohled musí stanovit požadavky na minimální kapitálové vybavení, které zohledňují rizika, jimž banky budou vystaveny, a musí definovat jednotlivé složky kapitálu majíce na paměti jeho schopnost absorbovat případné ztráty. Pokud jde o banky s mezinárodní působností, kapitálové požadavky nesmí být stanoveny níže než je uvedeno v Basle Capital Accord.

Princip č. 7. Nezbytnou součástí systému dohledu je nezávislé hodnocení strategie bank, zásad a postupů vztahujících se k poskytování úvěrů a provádění investic a průběžnému řízení úvěrového a investičního portfolia.

Princip č. 8. Bankovní dohled musí být ujištěn, že si banky vytvoří a budou dodržovat svoji politiku, postupy a metody pro hodnocení kvality aktiv a přiměřenosti rezerv a opravných položek na krytí ztrát z úvěrů.

Princip č. 9. Bankovní dohled musí být přesvědčen, že banky mají manažerské informační systémy, které dovolují vedení banky identifikovat koncentrace angažovaností v rámci portfolia a bankovní dohled musí stanovit obezřetnostní limity, které omezí angažovanost bank vůči jednotlivým dlužníkům a skupinám vzájemně spjatých dlužníků.

Princip č. 10. S cílem zabránit zneužití úvěrování osob „se zvláštním vztahem" k bance (connected lending), bankovní dohled musí uplatňovat požadavky, že banky budou přistupovat k "blízkým" osobám (společnostem a fyzickým osobám) stejným způsobem jako k ostatním protistranám a budou jim poskytovat úvěry za běžných tržních podmínek (na tzv. arm´s-length basis), takové úvěry budou efektivně sledovány a budou přijaty další příslušné kroky ke kontrole nebo zmírnění rizik.

Princip č. 11. Bankovní dohled musí být ujištěn, že banky si vytvořily politiku a postupy pro zjišťování, sledování a kontrolu rizika země a rizika transferu, uplatňované v rámci svých mezinárodních úvěrových a investičních činností, a pro udržování odpovídajících rezerv na krytí takových rizik.

Princip č. 12. Bankovní dohled musí být ujištěn, že banky uplatňují systémy, které přesně měří, sledují a náležitě kontrolují tržní rizika; dohled by měl mít pravomoc zavést zvláštní omezení a/nebo zvláštní požadavky na kapitál ve vztahu k velikosti tržního rizika, pokud to bude situace vyžadovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat