Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

31. Vztahy součinnosti bankovního dohledu a vnějšího auditora

(úloha vedení banky, bankovního dohledu a auditorů banky z pohledu obezřetného vedení bankovních činností; cíle zkoumání bankovního dohledu a vnějšího auditu; oblasti spolupráce bankovního dohledu a auditu; zveřejňování údajů o výsledcích činnosti banky).
-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------
Úloha vedení banky, bankovního dohledu a auditorů banky z pohledu obezřetného vedení bankovních činností (s. 158)
Externí audit hraje významnou roli při regulaci podnikání bank. Zatímco dohlídky na místě se uskutečňují zpravidla 1x za 2 roky, externí auditor zkoumá činnost banky při každém ověřování pravdivosti výkazů, tj. pokaždé, když se sestavuje účetní závěrka, resp. auditorem ověřovaná mimořádná účetní závěrka. Vypracování a předkládání zprávy o ověření systému ČNB tak usnadňuje výkon obezřetného dohledu nad bankami.
Vzájemné vztahy regulátora a externích auditorů v ČR se řídí auditorskou směrnicí č. 51. (1.1.1995). Na mezinárodní poli usměrňuje vzájemné vztahy Mezinárodní výbor pro auditorskou praxi a Basilejský výbor pro bankovní dohled.
Auditorská směrnice č. 51 především definuje roli 3 subjektů, které se podílejí na obezřetném vedení banky a to vedení banky, auditorů a bankovního dohledu, a dále se zabývá vztahem bankovního dohledu a auditorů a mechanismem k zefektivnění a zlepšení koordinace jejich činnosti. Tato směrnice vychází kromě českých zákonů ( č. 6/1993 Sb., o bankách, č. 5244/1992 Sb., o auditorech a Komoře auditorů ČR) také z mezinárodního auditorského standardu (Vztahy mezi bankovním dohledem a externími auditory).

Žádné komentáře:

Okomentovat