Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dále ČNB v rámci procesu licencování posuzuje:

1. organizační a materiálně technické předpoklady činnosti budoucí banky,
2. zpracování zásad pro vnitřní řídící a kontrolní systém, řízení rizik apod.

ad 1. Jde o osoby, které mohou spolurozhodovat o profilaci banky. (na valné hromadě přijímají důl. rozhodnutí pro spol., volí představenstvo, dozorčí radu, rozhodují o rozdělení zisku, zvýšení zákl. kapitálu, rozdělení dividend, schvalují výsledky hospodaření a další záměry spol.) Míra jejich vlivu v bance je však dána výší jejich podílu na hlasovacích právech banky. Mluvíme-li o akcionářích banky, máme na mysli fyzické nebo právnické osoby s kvalifikovanou účastí na bance. Kvalifikovanou účastí máme na mysli 10 % a více akcií banky nebo hlasovacích práv banky nebo možnost uplatňování významného vlivu na řízení banky.

U osob s kvalifikovanou účastí na bance prověřuje ČNB jejich majetkové a personální propojení s jinými osobami. V praxi tzn., že ČNB zkoumá jejich:
· majetkové účasti v jiných společnostech dosahující minimálně 10 % podíl na základním kapitálu těchto společností,
· majetkové účasti jiných osob na akcionářích banky s podílem dosahujícím minimálně 10 % podíl na zákl. kapitálu akcionáře právnické osoby,
· angažovanost osob, které jednají a rozhodují za společnost, tj.jejich zastoupení v jiných společnostech,a to včetně již ukončených a bezúhonnost osob, které jednají a rozhodují za spol., kterou dokládají výpisem z evidence z Rejstříku trestů.

Důležitým požadavkem při posuzování akcionářů banky je jejich transparentnost, ale také finanční stabilita a schopnost průběžně tvořit další finanční zdroje. Akcionářem banky by měl být proto ekonomicky silný, dlouhodobě stabilní subjekt s trvalým vykazováním zisku.

Úkolem a povinností bankovního dohledu je zjistit, kdo bude skutečným vlastníkem banky a kdo potenciálně nebo fakticky o ní bude rozhodovat.

Žádné komentáře:

Okomentovat