Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výsledky hospodaření

Do budoucích výsledků hospodaření se promítají všechny plánované činnosti podniku, jako je zejména pořízení výrobních činitelů, technologie, výroba a její organizování, prodej výrobků a služeb.

Výsledky předpokládaného hosp. podniku se promítají do:
- plánového výkazu zisku a s¨ztrát (výsledovka): obsahuje údaje, které jsou shrnutím podkladů vyplývajících z průzkumu trhu a věcných i ekonomických předpokladů i zabezpečení budoucí výroby. Základní funkcí hypotetické výsledovky je shromáždit údaje o plánovaných výnosech a nákladech, jejich porovnáním dojdeme k hospodářskému výsledku (zisku). Informuje o schopnosti vytvářet zisk.
- výkazu peněžních příjmů a výdajů (cash flow): je shrnutí plánovaných představ o budoucim pohybu peněžních prostředků. Sleduju likviditu podniku. Základní princip při těchto odhadech spočívá ve využití kauzálních (příčinných) vazeb mezi podnikovými procesy.
- rozvahy: zahrnuje očekávaný stav aktiv a pasiv (k danému datu) a jejich strukturu. Základní funkcí je poskytnout představu o budoucí fin. situaci podniku.

Požadavky na majetek
Součástí plánu jsou uvažované kapitálové výdaje, a to především investice na pořízení hmotného investičního majetku:
- technické zhodnocení (rekonstrukce, modernizace)
- rozvoj podniku
- inovace výrobků (výzkum a vývoj
- ekologické požadavky

Potřeba finančních zdrojů
Tuto potřebu řešíme jako podmínku dosažení stanovených plánovaných cílů podniku a zachování dlouhodobé finanční stability. Rozhodujeme tyto otázky:
- kolik máme vlastního kapitálu
- jaká je potřeba kapitálu na realizaci podnikových cílů, jaký výnos lze očekávat
- kolik kapitálu musí být udržováno v pohotovosti pro vyrovnání nenadálého zvýšení potřeby volných platebních prostředků, v jaké formě budou rezervy udržovány a co to bude stát
- kolik cizího kapitálu můžeme získat, v jaké formě a za jakých podmínek
ZDROJ: skripta Finanční analýza

Žádné komentáře:

Okomentovat