Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Řízení úvěrového rizika

o odměně pro banku v případě poskytnutí úvěru klientovi rozhoduje výše věřitelského rizika. odstupňováním ceny poskytnutých zdrojů se realizuje řízení rizika. to se dá řídit i nastavením limitů angažovaností klienta (s přihlédnutím poskytnout bance adekvátní zástavu).

Přímá metoda určení výše úrokové sazby
úroková sazba = marže banky + riziková přirážka + cena zdrojů
úroková sazba se dá nastavit přímou metodou - na základě minulých zkušeností se vyhodnotí pravděpodobnost nesplacení závazku.

Přibližná metoda určení výše úrokové sazby
pravděpodobnost delikvence klienta podle třídy jeho bonity se může chápat jako riziková přirážka (RAROC - risk adjusted return on capital). přibližnost metody spočívá v tom, že požadavek stejné výnosnosti kapitálu platí ne pro všechny klienty stejně, ale pouze přibližně jen pro některé rizikové třídy klientů.

Limit KD zdrojů
výše KD zdrojů musí odpovídat potřebě financování provozu podniku, tzn. KD zdroje musí pokrývat potřeby oběžných aktiv.

pružnost aktiv = poměr OA vůči stálým aktivům. (tento poměr je různý - dle zaměření podniku). odchylnost pružnosti aktiv od standardu vyžaduje podrobné odůvodnění.
při stanovení limitu KD zdrojů musí klient prokázat:
· schopnost vytvořit dostatek vlastních zdrojů tak, aby spolu s poskytnutými provozním (KD) prostředky v rámci limitu pokryl své požadavky na provozní (KD) financování;
· adekvátní využití poskytnutých zdrojů;
při propočtu potřeby KD prov. úvěrů se prověří provázanost KD a DD finančního plánu (roční plán se rozpracuje do měsíčních period).

Žádné komentáře:

Okomentovat