Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Dlouhodobé finanční plánování

Obvykle se uplatňuje v časovém horizontu 2 až 5 let. Existují však některé oblasti, jako je plánování větších investic, kde se plánuje s výhledem 5 a více let. Investiční rozhodnutí mají dlouhodobý charakter a musí být učiněna s velkým předstihem
Úkolem je plánování potřeby fin. zdrojů s několikaletým výhledem, aby mohly být využity pro zvětšení hmotného investičního majetku, zásob atd. Za předpokladu existence více rozvojových projektů se souhrnný dlouhodobý fin. plán sestavuje sečtením důsledků jednotlivých uvažovaných projektů, které hodlá podnik realizovat ve zvoleném časovém horizontu.

Obsah finančního plánu
- odbyt a tržby
- výsledky hospodaření
- požadavky na majetek
- potřeba finančních zdrojů
- ekonomické předpoklady

Odbyt a tržby
Základním východiskem je průzkum trhu. Vzhledem k tomu, že odhad budoucího vývoje odbytu a tržeb je nejistý, používá se často intervalových odhadů, které vyjadřují horní (optimistickou) a dolní (pesimistickou) variantu očekávaných příjmů z prodeje. Úroveň cen a cenové relace zboží na trhu výrazně ovlivňují tvorbu a užití finančních zdrojů podniku. Trh působí jako zdroj informací. Podnik na základě marketingové a cenové prognózy stanovuje svoji prodejní strategii.

Žádné komentáře:

Okomentovat