Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Analýza bodu zvratu

Představuje další analýzu dopadů změn určitého ovlivňujícího faktoru a poskytuje informaci o tom, do jaké míry se může zvolená proměnná (tržby, prodejní ceny) měnit, než je dosaženo nulové hodnoty stanoveného kritéria (zisku, cash flow, čisté současné hodnoty). Tento bod se označuje jako bod zvratu.

Existuje několik způsobů využití bodu zvratu pro různé účely:
- účetní bod zvratu je bod, kdy tržby se rovnají nákladům, tj. bod ve kterém je dosaženo nulového zisku
- hotovostní bod zvratu je bod, kdy hotovostní příjmy se rovnají výdajům, tj. kdy cash flow je nulový
- finanční bod zvratu je bod, kdy současná hodnota příjmů se rovná současné hodnotě výdajů, tj. kdy se čistá současná hodnota rovná nule. Toto pojetí bodu zvratu se aplikuje v investičních podnikatelských projektech

Analýza citlivosti
Analýza citlivosti podnikatelských projektů je metoda, která určuje citlivost požadovaného výstupu (nejčastěji CSH – čistá současná hodnota nebo VVP- vnitřní výnosové procento) na změny v některé z ovlivňujících (výstupních) proměnných.
Nevýhodou této metody je to, že posuzuje změny jednotlivých faktorů izolovaně, zatímco tyto faktory v reálném světě působí komplexně. Jestliže jsou výpočty založeny na zkušenosti manažera, který dokáže dobře odhadnout hlavní rizikové faktory a rozsah jejich možných změn, poskytuje poměrně dobrý obraz rizikovosti projektu.

Žádné komentáře:

Okomentovat