Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

22. CÍLE A OBSAH FINANČNÍHO PLÁNOVÁNÍ

(poslání a rysy finančního plánování, úloha a obsah dlouhodobého plánu, metody zpracování plánu prodeje/tržeb, cíle a podklady zpracování plánu investic a dl. Zdrojů, plánu a peněžních toků, východiska a zaměření krátkodobého plánování)

Plánování lze obecně charakterizovat jako proces formulace cílů a cest, kterými lze těchto cílů dosáhnout.
Nezbytnou součástí tohoto rozhodovacího procesu je analýza vnitřních a vnějších podmínek podnikového vývoje, prognózy těchto podmínek a vyhodnocování nejistot, resp. Rizik budoucích aktivit.
Finanční plán zobrazuje pro daná plánovací období finanční efekty podnikových aktivit. Není však jen pasivním promítnutím podnikového dění do finančních ketegorií, ale představuje také nástroj k zajišťování finanční rovnováhy. Součastí tvorby fin. Plánu je tak vedele prognózy peněžních toků rovněž rozhodovací proces týkající se efektivního umístění přebytků likvidity, či způsob, jak její deficit pokrýt. Proto je fin. Plánování komplexní proces.

Finanční plánování je specifický zaměřená, kvalifikovaná činnost, jejímž výsledkem je řešení, které zabezpečuje žádoucí výnosovou situaci a finanční stabilitu podniku ve zvoleném časovém horizontu.

Pro potřeby bankovních analýz je nejdůležitější skutečnost, že fin. plánování odhaduje rizika budoucnosti.

Finanční plánování zahrnuje:
- stanovení fin. cílů podniku
- analýzu rozdílů mezi skutečným a cílovým (žádoucím) stavem
- soubor opatření, potřebných k dosažení cílů

Finanční analýza představuje podklad fin. plánování. Rozhodujícím členěním plánovací činnosti je časový horizont. Podle toho rozeznáváme krátkodobé a dlouhodobé fin. plánování. Obě krajní skupiny fin. plánování se vyznačují odlišnostmi, jakými je nejen výběr příslušných metod, ale i charakter plánovaných potřeb a druhy fin. krytí.

Krátkodobé fin. plánováníZahrnuje obvykle plánování s časovým horizontem několika měsíců až jednoho roku. Souvisí s běžnou hospodářskou činností podniku. Zaměřuje se především na plánování toku pěněžních příjmů a výdajů (cash flow) a dále na obstarávání krátkodobých finančních zdrojů s cílem zajištění likvidity podniku

Žádné komentáře:

Okomentovat