Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

35. Význam a podstata bankovní regulace

rámcové požadavky obezřetné realizace bankovních obchodů
banka jako podnikatel si půjčuje peníze od veřejnosti nebo jiných bank a půjčuje je dále, případně investuje do CP. s cizími zdroji chce dosáhnout maximální, přiměřený nebo cílený zisk, protože chce odměnit své akcionáře dividendami, zde proti sobě stojí snaha na jedené straně dosáhnout zisku a na straně druhé podnikat bez rizika či s rizikem minimálním, krytým příslušnými rezervami. při nekrytém nadměrném riziku banka zkrachuje, nebude moci vyplatit vklady u ní uložené. a to už je věc veřejná. proto v zájmu důvěry veřejnosti v banky stanoví centrální banka pravidla ekonomického chování banka dohlíží na jejich dodržování.

od svého vzniku jsou banky doprovázeny krizemi. vždy bylo riziko, že dlužník peníze nevrátí nebo se stane platebně neschopným. banku ohrožují různá rizika při aktivitách s CP, deriváty, úvěry, elektronické bankovnictví atd. každá krize má stále větší dopad.

každá krize je pro bankéře a guvernéry centrální bank a ministry financí podnětem k hledání příčin selhání a ke zdokonalení regulace, měření rizik a adekvátního pokrytí pohledávek kapitálem a rezervami.

kvalita bankovnictví je důležitá pro hospodářství bank - světový průměr úspor dosahuje cca 23% HDP. přeměna úspor v investice je hlavním úkolem finančního trhu a všech jeho účastníků, finančních zprostředkovatelů.

Ü zdravé, dobře fungující bankovnictví je nezbytný základ ekonomického rozkvětu.

bankovnictví je svou podstatou rizikovým odvětvím. (každý úvěr se může stát rizikovým. bankovní obchody je třeba provádět obezřetně, na vysoké profesionální úrovni. k tomu je nezbytném mít určité standardy, jak posupovat obchodně, profesionálně, eticky. veřejná služba bank vyžaduje, aby také pravidla chování bank byla pro celý bankovní sektor jednotná a plně závazná.

Žádné komentáře:

Okomentovat