Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

26. HODNOCENÍ PODNIKATELSKÝCH PROJEKTŮ V ZAVEDENÝCH PODNICÍCH

(poslání projektu podle jejich věcného zaměření /projektu investičního, nový výrobek nebo služba, organizační změna, inovace informačního systému, koupě firmy, mechanizmus posouzení projektu v zavedeném podniku, oceňování zavedeného projektu, výnosové hodnoty firmy jako celku a výnosové hodnoty vlastního jmění)

viz otázky u Komerčního bankovnictví 23, 24, 25 a 27

Statické ukazatelé
- rentability
- doby úhrady (návratnosti)

Ukazatel rentability
Tato skupina ukazatelů dává do vzájemného poměru zisk daného projektu a vložené prostředky (kapitál).

Rentabilita vlastního kapitálu RKV (v %) RKV=Z/AK * 100
Z …je roční zisk po zdanění
VK …je vlastní kapitál

Rentabilita VK by měla přestavovat běžnou úrokovou míru dlouhodobých vkladů. Rozdíl rentability VK a běžné úrokové míry dlouhodobých vkladů se označuje jako tzv. riziková prémie, která představuje výnos navíc za podstoupené riziko.

Rentabilita akciového kapitálu RAK (v %) RAK=Z/AK * 100
AK …akciový kapitál

Rentabilita celkového kapitálu RCK (v %) RCK=Z+U/CK * 100
U …jsou roční úroky placené z cizího kapitálu
CK … celkový kapitál

Jak je patrné, čistý zisk u tohoto ukazatele je zvýšen o úroky, neboť v celkovém kapitálu je zahrnut i kapitál cizí, jehož výsledný efekt se projeví v podobě úroků.

Výhody a nevýhody ukazatelů rentability
Jsou založeny pouze na čistém zisku, nikoliv na celkových ekonomických výnosech z projektu. Čistý zisk je přímo ovlivněn požitou odpisovou metodou. Druhou slabostí je, že u většiny projektů nejsou zisky v jednotlivých letech shodné, proto se pro výpočet typické roční rentability uvažovaného projektu doporučuje volit rok provozu, ve kterém již bylo dosaženo plné výrobní kapacity. A je rovněž nutné si uvědomit že ukazatelé rentability (ukazatelé statické) ignorují časovou hodnotu peněz.

Žádné komentáře:

Okomentovat