Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

Výhody a nevýhody ukazatelů doby úhrady

Předností těchto ukazatelů je jejich srozumitelnost a jednoduchost. Nedostatkem je ignorování výnosů projektu dosahovaných po době úhrady a dále, jak vyplývá z jejich statické povahy, nejsou zde zohledněna časová rozložení kladných a záporných toků hotovosti během doby úhrady.

Dynamické ukazatelé
Mezi nejpoužívanější ukazatele patří:
- čistá současná hodnota
- vnitřní výnosové procento

Čistá současná hodnota (CSH)
je rozdíl mezi současnou hodnotou čistých výnosů u investice a současnou hodnotou investovaného kapitálu pro stanovený počet časových období (doba životnosti nebo dobu odpisování investice) při úrokové (diskontní) sazbě, kterou lze rovněž chápat jako požadovanou míru rentability vložených prostředků.

Vnitřní výnosové procento (VVP)
je definováno jako úroková (diskontní) sazba, při které je čistá současná hodnota projektu rovna nule, neboli současná hodnota čistých výnosů z projektu se rovná kapitálovým výdajů.

Rozdíly mezi CSH a VVP
Obě metody poskytují shodné výsledky, má-li se rozhodnout pouze o přijetí či nepřijetí projektu. Jestliže CSH projektu je větší než nula, pak dosažené VVP musí být větší než požadované.
Jiná situace nastane u projektů vzájemně se vylučujících, kdy musíme vybrat poze jeden z projektů. Metody CSH a VVP neposkytují vždy shodné pořadí.



ZDROJ: skript finanční analýzy

Žádné komentáře:

Okomentovat