Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

23a. Řízení výroby.

23a. Řízení výroby. Operativní plán, dispečink, informační systém v polygrafii; výpočet hmotnosti kotoučového papíru, určení počtu obratů kotouče, výpočet negativního dopadu při nedodržení plošné hmotnosti u rotačního papíru, výpočet velikosti přebalu na knižní desky.


Plánování je nezbytnou součástí každého řízení. Řídící činnost je procesem koordinace (koordinace = uvedení do souladu, usměrnění) zdrojů (materiálních, energetických, lidských, finančních) za účelem dosažení určitého cíle. Tímto cílem je u podnikatele zisk a mnohdy i vytvoření dalších pracovních míst. Při zahájení podnikatelské činnosti zdůvodňuje a vysvětluje podnikatel svůj záměr. Velké firmy sestavují na základě průzkumu trhu a předpokládaného vývoje dlouhodobé koncepční plány. Čím je firma menší, tím kratší bývá její plánovací horizont.
Operativní plán je z časového hlediska roční, čtvrtletní, měsíční, dekádní, týdenní, denní a hodinový. Při sestavování plánu se vychází z časových harmonogramů zakázek z termínů a periodických tiskovin a z výrobních kapacit středisek.

Operativní plán je vypracován s cílem zajistit:
využití výrobních kapacit
využití technických parametrů strojů a zařízení
využití kvalifikace pracovníků
splnit požadavky na optimální termíny dodávek zakázek a vyhovět zákazníkům
soustavně zajišťovat zkracování výrobních lhůt a tak urychlovat obrat oběžných prostředků
zrovnoměrnit průběh výroby a realizaci dodávek.

Měsíční operativní plán je rozepsán, popřípadě zpřesněn na kratší období a předán jako závazný úkol mistrům jednotlivých středisek. Při případném nedodržení dílčích termínů spolupracuje mistr střediska s dispečerem při navrhování opatření. Pokud není možné termín vyrovnat, musí dispečer projednat změnu harmonogramu s odběratelem (v krajním případě je zakázka dokončena v kooperaci).

Dispečink pojem, označující formu ústředního operativního řízení a organizace nějakého složitějšíhotechnologického celku, např. Výroby ve velkém průmyslovém závodě , v tomto případě polygrafie, provádí každý den kontrolu plnění operativních plánů (zakázky zařazené do měsíčního plánu dodání) a výrobních harmonogramů (rozpracované zakázky).
Ve spolupráci s výrobním oddělením a s mistry stanoví konkrétní opatření k nápravě a k dodržení nebo vyrovnání zpožděných termínů vyráběných zakázek.

U důležitých a velkých zakázek ověřuje preventivně předem termíny v jednotlivých výrobních fázích a tak si utváří účinný tok informací z výrobních středisek o průběhu a plnění operativních plánů a výrobních harmonogramů (denní hlášení, vyhodnocení, návrhy na opatření).
Všechna pracoviště jsou propojena počítačovou sítí, firma má zavedený informační systém, který umožňuje sledovat průběh zakázky od jejího zadání a zaplánování do výroby, přes kontrolu až po expedici.

Potah: u vazby zavěšované mohou být desky celoplátěnné, poloplátěnné a celopapírové. Při přípravě potahového materiálu nesmíme zapomenout, že plátno i papír se po namazání lepidlem roztáhne a po uschnutí opět srazí. Plátno řežeme ve směru útku a papír přes vlákno. Plátno řežeme vždy tak, aby osnova byla souběžná se hřbetem knihy. U normální velikosti desek se počítá se záložkou 10 až 12 mm nahoře i dole (11 mm) a 13 mm přední záložka. Na desky celoplátěnné stříháme plátno z jednoho kusu. Při stanovení velkosti stanoveného materiálu postupujeme následovně.
př: publikace A5, tisk. stroj B1, tloušťka KK 31mm, lepenka 1800g

přeskakuji výpočet velkosti KB (20,5 x 14,7). Velikost lepenkových přířezů se určuje z velikosti knižního bloku.

KB 20,5 x 14,7 cm
KD 21,1 x 14,7 cm (u hlavy a paty přidáváme 3mm)
Hřbetník 21,1 x 3,5 cm (výška stejná jako u KD, tloušťka je velikost KK + 2 x 0,2 mm síla lepenek)

lepenka + tloušťka lepenky + odsazení + záložky + tloušťka KK
potah na délku – (2 x 14,7) + (2 x 0,2) + (2 x 0,5) + (2 x 1,3) + 3,5 = 36,9 cm
lepenka + tloušťka lepenky + záložky
potah na výšku – 21,1 + (2 x 0,2) + (2 x 1,1) = 23,7 cm

Potah 23,7 x 36,9 cm

Pokud je potah s potiskem je třeba spočítat užitek v tisk. stroji.Potah má atypický rozměr proto zkoušíme u „B“ tisk. strojů tisk jak na „B“ formát tak i „RA“.Pokud nám vyjde stejný užitek na „B“ i „RA“ použijeme „RA“ protože má menší rozměry.

B1 100 x 70,7 cm RA1 61 x 86 cm
37 x 23,7 cm 37 x 23,7 cm
II 2 x 2 = 4x II 1 x 3 = 3x
X 1 x 4 = 4x X 2 x 2 = 4x užitek
Knihy formátu A6, B6, A5, B5 mají horní a dolní okraje 3mm, přední 5mm
Knihy formátu A4, B4, A3 mají horní a dolní okraje 4mm, přední 5mm
U tloušťky lepenky vycházíme ze vztahu 900g = 1 mm

Přebal:
Je druh papíru, kterým přebalujeme desky.Vycházíme z velikosti knižních desek. Velikost záložek přebalu není pevně daná. Platí však že záložka by neměla být menší než 1/3 knižní desky.

(vzorová velikost = polovina přířezu zaokrouhlená na cm dolů). Přebal je na výšku u 1 mm kratší než výška lepenkových přířezů. Šířku přebalu vypočítáme, tak že vezmem šířku hřbetníku + dvakrát odsazení, dvakrát šířku lepenkového přířezu, dvakrát tloušťku lepenky a dvakrát záložku. Výška přebalu je o jeden milimetr menší než je výška lepenkových přířezů.

př: KD 21,1 x 14,7 cm
lepenka + tloušťka lepenky + odsazení + záložky + tloušťka KK
přebal na délku – (2 x 14,7) + (2 x 0,2) + (2 x 0,5) + (2 x 7) + 3,5 = 48,3 cm
přebal na výšku – 21,0 cm

Přebal 21 x 48,3 cm

Přebal je stejně jako potah atypický rozměr, takže zkoušíme „B“ i „RA“.

Žádné komentáře:

Okomentovat