Hledejte v chronologicky řazené databázi studijních materiálů (starší / novější příspěvky).

19b. Ekonomická výhodnost tisku z hloubky jeho výhody a jeho nedostatky. Oblasti využití této techniky

19b. Ekonomická výhodnost tisku z hloubky jeho výhody a jeho nedostatky. Oblasti využití této techniky


Hlubotisk se využívá pro potisk papíru, kartonu, lepenky, potiskuje široký sortiment fólií – pro flexibilní obaly, nesavé a flexibilní materiály: PP, PE, PVC, PET, Al folie. Luxusní obaly, etikety. Tištěno ve velkých nákladech. (V posledních letech přechází část produkce výroby
flexibilních obalů z hlubotisku na flexotisk, především z důvodu nižší pořizovací ceny TiF a tisku.)
Díky vysoké kvalitě tisku si hlubotisk udržuje poměrně stálý sortiment zakázek v časopisecké a katalogové produkci. Tamponový tisk se využívá pro potisk prostorovýc předmětů.

Výhodou tisku z hloubky je stabilní kvalita, formátová variabilita, splňuje nejvyšší nároky, má největší tónový rozsah ze všech tiskových technik. Původně využíván v tisku publikací a flexotiskem ve všech parametrech hodnocení. Vyznačuje se měkčími přechody v 1/2 a 3/4 tónech. nost TiF, vysoká rentabilita kotoučového tisku tištěného obrazu. Jediná technologie, která reprodukuje nejvěrněji polotónovou předlohu. Možnost tisku (tisk tapet a obalových prostředků). Velmi kvalitní tisková reprodukce obrazu. Neostré okraje písma.

Nevýhodou je např. Možnost nedostatečného otištění kresby, což může být způsobeno slabým vybarvením TF (málo tiskové barvy), málo zvlhčeným papírem, nedostatečným tlakem lisu, nebo málo vyleptanou kresbou. Dále vytrhávání papíru, které způsobuje nejčastěji lepivá tisková barva, při použití nevhodného ředidla nebo byl příliš zvlhčený potiskovaný materiál.

Opotřebování tiskové formy je způsobeno opětovným vtírání a stíráním tiskové barvy a je proto nutné omezit celkový náklad tisku pouze na kvalitní otisky. Nevýhou jsou u hlubotisku drahé rekuperační zařízení a toxická zátěž.

Žádné komentáře:

Okomentovat